Israelilaissotilaat kertoivat Gazan sodan julmista määräyksistä

Israelilaissotilaita haastatellut ryhmä on paljastanut Gazan sodan aikana annettuja julmia käskyjä ja määräyksiä tuoreessa raportissa. Sotilaiden mukaan komentajat määräsivät joukot ampumaan ensin ja huolehtimaan siviilien kohtalosta myöhemmin.

Ulkomaat
Israelilainen panssarivaunu tulittamassa Gazaa tammikuussa
Israelilainen panssarivaunu tulitti Gazaa tammikuussa.EPA / Shay Shmueli

"Jos et ole varma, tapa." "Parempi osua viattomaan kuin epäröidä vihollisen kohdalla." "Kaupunkisodassa kaikki ovat vihollisia. Viattomia ei ole."

Muun muassa tällaisia käskyjä Gazan sotaan vuodenvaihteessa osallistuneet israelilaissotilaat kertoivat saaneensa komentajiltaan.

Breaking the Silence -niminen kampanjajärjestö julkaisi videoista ja kirjallisesta aineistosta koostuvan raportin keskiviikkona. Raporttia varten haastateltiin 30 sotilasta, joista suurin osa on yhä armeijan palveluksessa.

Erään sotilaan mukaan heille ei ollut annettu ohjetta ampua mitä tahansa.

- Mutta saimme yleisohjeen: jos tunnet olosi uhatuksi, ammu. Meille toisteltiin, että olemme sodassa, eikä silloin tarvitse välttää tulen avaamista.

Nimettöminä haastateltujen sotilaiden mukaan Gazaan hyökättiin silmittömästi tulittaen. Omien joukkojen tappiot oli pidettävä mahdollisimman pieninä, jotta israelilaisten tuki hyökkäykselle jatkuisi.

Yli tuhat kuolonuhria

Palestiinalaislähteiden mukaan sodassa kuoli 1 417 ihmistä, joista 926 oli siviilejä. Israelin armeija on ilmoittanut kuolleiden palestiinalaisten määräksi 1 166, joista 295 siviilejä. Israelilaisia sodan aikana kuoli kolmetoista.

Raportin mukaan sotilaat pakottivat siviilejä kävelemään edellään rakennuksiin, joissa epäiltiin olevan vihollistaistelijoita. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin väittänyt Israelin käyttäneen siviilejä ihmiskilpinä.

Israelin hyökkäys Gazaan kesti joulukuun 27. päivästä tammikuun 18. päivään. Armeijan mukaan Cast Lead -operaation tarkoituksena oli saada Hamas-taistelijat lopettamaan rakettien ampuminen Israelin puolelle.

Israelin armeija on leimannut tuoreen raportin huhupuheeksi.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset