City-suunnistus on vauhdikasta Fin5-kisoissa

Kovavauhtinen ja näyttävä suunnistus tekee urheilulajina tuloaan kaupunkeihin. Sprinttisuunnistus on niin urheilijoille kuin yleisöllekin vetävä laji.

suunnistus
Hämeenlinnassa nähtiin huippusuunnistusta linnan puistossa
YLE/ Kari Mustonen

Vikkelät kintut ja nopea päättely ja maaston lukutaito ovat suunnistajan työkaluja. Juuri nyt suomalaiset ovat suunnistuksessa maailman parhaita eli Hämeenlinnan seudulla saadaan tällä viikolla huipputason urheiluviihdettä. Suunnistus on lajina juuri nyt kiinnostavassa käänteessä - siitä saattaa tulla näyttävä kaupunkilaji kuten sprinttihiihdot ovat jo jonkin aikaa olleet.

- Se on yleisöystävällistä että käydään siellä kaupungin keskustassakin. Itsekin hiihdän näitä sprinttihiihtoja ja sehän on aivan upeeta kun yleisö on ihan lähellä. Miksi ei suunnistajakin nauttisi siitä että yleisö on kosketusetäisyydellä, sanoo lajinharrastaja Markku Pulkkinen Tuusulasta.

Hämeenlinnan seudulla viilettää tällä viikolla tuhansittain suunnistajia - aurinkoinen linnanpuisto veti myös kelpo yleisön arkipävänäkin. Suunnistusliiton toimitusjohtaja Tapani Koskela onkin lajinsa uuteen city-suuntautaukseen tyytyväinen.

- Kyllä tällainen kaupunkisprintti on hyvä ja hyvinkin yleinen huippu-urheilutapahtuma maailmalla. Suomessa haasteena on se, että hyviä ympäristöjä ei tahdo oikein olla, kaupungit on liaan ruutukaavamaisesti rakennettu. Nyt Hämeenlinnassa on kuitenkin hyvä linnaympäristö, joka haluttiin hyödyntää.

Koko Hämeen alue, niin Hämeenlinnan, Tampereen kuin Lahden seudutkin ovat suunnistuksen vahvinta kotikenttää Suomessa. Joka päivä jossakin päin Hämettä suunnistetaan joku kisa. Hämeessä kasvaa Myös lupaava suunnistajien junioripolvi - menestyksen eteen tehdään viikottain työtä, sanoo Hauhon Sisun Ilkka Salonen.

- Tästä 30 kilometriä joka suuntaan löytyy hyviä maastoja, joissa torstairasteja joka vuosi käytetäänkin. Kilpasuunnistuksen taustalla tarvitsee olla se kuntosuunnistustyö, jota on tehty täällä monta kymmentä vuotta.

Loppuviikost-a Fin5 suunnistusviikko kerää rastinsa metsiin. Rengon polut kutsuvat jo.

Lähteet: YLE / Kari Mustonen