1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rieska (Leipä)

Marja Laakko pitää yllä eteläkarjalaista rieskaperinnettä

Rieskat valmistuvat kerran viikossa Savitaipaleen torille.

Marja Laakko myy rieskoja Savitaipaleen torilla Kuva: YLE

Savitaipalelainen Marja Laakko tekee perinteisiä eteläkarjalaisia rieskoja kotonaan Lyytikkälässä. Resepti on sekoitus paikallista rieskaperinnettä, mutta jokaisen emännän rieska maistuu vähän erilaiselta, sanoo Marja Laakko.

- Minä teen riskan vähälaktoosieen maitoon ja piimään, joten siinä mielessä se on uusi resepti. Vähälaktoosisuus ei vaikuta makuun ainakaan huonontavasti, vakuuttaa Marja Laakko.

Maidon ja piimän lisäksi rieskataikinan juureen tulee vettä, hiivaa ja ohrajauhoja. Juuri käy muutaman tunnin. Sitten laitetaan vehnäjauhoja ja suolaa. Paistetaan leivinuunissa kovassa lämmössä vartin verran.

Rieskoja on Marja Laakolla myynnissä kerrallaan kahdeksan kappaletta. Savitaipaleen torilla niitä saa kerran viikossa.