Pirkko Lahti: Vanhuksille samat ulkoiluoikeudet kuin vangeille!

SuPerin SuomiAreena -keskustelussa pohdittiin, hoitaako meitä kukaan, kun olemme vanhoja. Keskustelun alla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei vanhuksia arvosteta tarpeeksi. Aihe houkutteli Suomalaisen Klubin pihan tupaten täyteen eri-ikäistä yleisöä.

Vanhustenhoitoa koskeva keskustelu veti Suomalaisen Klubin sisäpihan täyteen. Kuva: YLE / Lore Korpelainen

- Kuntien säästöillä on huolestuttavia seurauksia. Pirkanmaalla on laitos, jossa vanhuksia ulkoilutetaan vain joka toinen viikko. Jossain muualla vaippoja saa vain yhden vuorokaudessa, on luovuttu vanhusten iltapäiväkahveista tai korvattu henkilökunnan puutetta lisäämällä lääkitystä. Tällaisia uutisia kuullaan yhä enemmän suomalaisesta laitoshoidosta.

Näin koruttomalla kertomalla pohjusti SuPerin SuomiAreena keskustelua Älä vanhene -ei sinua kukaan hoida! SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki.

Psykologi Pirkko Lahti puolestaan muistutti vanhusten yksinäisyydestä ja läsnäolon tarpeesta.

Lähihoitajan hätähuuto

Nuori lähihoitaja Sini Pyykkönen vahvisti sen, mitä gallupit ja tutkimukset kertovat.

-Puheenvuoroni on nuoren lähihoitajan hätähuuto. Vanhustyössä ei voida hyvin. Minulla ja muilla on halu tehdä työmme hyvin, mutta aikaraja tulee vastaan. Kun kahdella työntekijällä on kuusi syötettävää niin kyllä siinä ruoka ehtii jäähtyä.

-Viestini on yksinkertainen: tarvitsemme lisää aikaa ja rahaa.

Vastuu on yhteinen

Ikinuori Aira Samulinin mielestä omaan vanhemiseen tulee itsekin varautua eikä vain odottaa, että yhteiskunta hoitaa.

- Otin itse kahdeksankymmpisenä pankkilainaa ja rakennutin itselleni vanhuudenkodin Hyrsylään. Kodissani ei ole kynnyksiä tai muita kulkuesteitä. Vesiallas, jossa voi uida vastavirtaan kyllä esimerkiksi löytyy. Täytyy varautua etukäteen ja uskalta ajatella, ettei minulla aina mene niin hyvin kuin nyt.

Samulin korosti lisäksi yhteisvastuuta lähimmäisestä.

-Miettikää mitä kukin itse voi tehdä toisen hyväksi!

Samoilla linjoilla oli kansanedustaja Sanna Laaslahti.

-Julkinen sektori selviä vanhustenhoidosta yksin, vaan vastuu on kaikkien yhteinen. Kannattaa miettiä, miten esimerkiksi itse autamme omia vanhempiamme. Emme myöskään osaa käyttää tarpeeksi hyväksi olemassaolevia vapaaehtoisvoimia, Laaslahti jatkoi.

-Muttai vapaaehtoisten varaan ei saa laskea kunnille kuuluvia tehtäviä, Pirkko Lahti heitti väliin.

Vangeilla vanhuksia paremmat oikeudet

Ajatus omaishoitajien tuen siirtämisestä kunnilta Kelalle sai paikalla olleita kansanedustajilta tukea. Näin tuen saaminen tasa-arvoistuisi eri kuntalaisten kesken. Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kuitenkin huomautti, että jos tuen maksaminen siirtyy Kelalle, jotain otettaisiin valtionosuuksissa kunnilta pois.

Laki vanhusten oikeudesta saada palveluja ei saanut kansanedustajilta varuksetonta kannatusta, vaikka yleisesti myönnettiin, että nykyiset säädökset eivät ole riittävän tarkkoja.

Pirkko Lahti ihmetteli, miksi vanhuksien ulkoiluoikeutta ei ole taattu missään, vaikka vangeillakin on oikeus olla tunti ulkona päivittäin. Kommentti sai satapäiseltä yleisöltä raikuvat aplodit.