Kunnon kasvisravintola on Suomessa harvinaisuus

Kasvisruokapaikkoja on Suomessa hämmästyttävän vähän. Illallinen kasvisravintolassa on utopiaa, ja keskikesällä lounaspaikatkin ovat niukassa.

Kotimaa
Erilaisia papuja, linssejä ja herneitä.
Pavuilla ja linsseillä kasvisruokaan saadaan proteiinia.Comstock

Suomi ei ole kasvisruokapaikkojen luvattu maa. Keskikesällä ainoa Helsingin kasvisravintola on pikaruokaan keskittyvä kasvisgrilli Vegemesta.

Eikä muuallakaan mene sen paremmin. Esimerkiksi Tampereella Suomen ainoa à la carte -tyylinen kasvisravintola Veganissimo joutui vastikään sulkemaan ovensa.

Kasvissyöjiltä vaaditaankin sitkeyttä. Lähes 15 vuotta sitten kasvisruokaan siirtynyt helsinkiläinen Soili Jäppinen päätti laventaa ruokavaliotaan, kun täysipainoista kasvisruokaa ei ravintoloista löytynyt.

- Ryhdyin syömään kalaa, koska en kestänyt enää niitä pihvipaikkojen pakastevihannesunelmia. Vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi, Jäppinen kertoo.

Vegaaneilla vieläkin vähemmän vaihtoehtoja

Kokonaan eläinperäisistä tuotteista kieltäytyvien kasvissyöjien on vieläkin vaikeampi ruokailla ravintoloissa. Usein vain etnisten ravintoloiden ruokalistoilta vegaani voi löytää täysipainoista kasvisruokaa.

- Itämaiset ravintolat tarjoavat usein tofu-ruokia, joista saa myös tarpeeksi proteiinia. Sitten on vielä tarkistettava, onko annoksessa käytetty kermaa ja munaa tai vaikkapa kanalientä, Vegaaniliiton Mikko Suomalainen luettelee rutinoituneesti.

Pakastevihanneksista kunnon kasvisruokaan

Mielenkiinto kasvisten syöntiin kasvaa koko ajan esimerkiksi ilmastotalkoiden myötä, mutta kasvisruokabisnes kukoistaa vain harvoin.

Helsinkiläisen Vegemestan Robert Ramstedin mukaan muutamat ravintolat ovat kuitenkin jo huomanneet, että kasvisruoka voi olla myös kilpailuvaltti.

- Ainakin pääkaupunkiseudulla on jo ravintoloita, joissa kasvisruoka ei ole vain jotain, mistä poistetaan liha, Ramsted miettii.

Lähteet: YLE Uutiset / Erkka Mikkonen