Tehdasräjähdys surmasi kaksi Ranskassa

Kaksi ihmistä on saanut surmansa Totalin petrokemiallisen tehtaan räjähdyksessä Ranskassa. Maan itäosassa Carlingissa sattuneessa turmassa loukkaantui lisäksi kuusi ihmistä.

Ulkomaat
Tehtaan portti
FT2

Aluksi useiden ihmisten pelättiin hautautuneen raunioihin räjähdyspaikalla. Varakuvernööri Sylvie Houspic kertoi kuitenkin illalla, ettei ketään ole loukussa. Kymmeniä palomiehiä lähetettiin tehtaalle, mutta räjähdys ei aiheuttanut tulipaloa.

Räjähdys sattui keskiviikkoiltapäivällä yhden jälkeen paikallista aikaa. Totalin edustajan mukaan tehtaan krakkausuuni oli huonon sään takia poissa käytöstä. Yksi uunin osista räjähti uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

Ranskan teollisuusministeri Christian Estrosi ja ympäristöministeri Jean-Louis Borloo ilmoittivat vierailevansa räjähdyspaikalla. Totalin mukaan saastumisriskiä ei ole.

Carlingin petrokemiallinen tehdas tuottaa Totalin mukaan muun muassa etyleeniä, propyleeniä ja metaania. Jalostusprosessissa raakaöljyä ja joko kaasuöljyä tai naftaa sekoitetaan krakkausuunissa 800-asteisessa tulistetussa höyryssä.

Paikallisen ammattiyhdistyksen edustajan mukaan tehtaassa työskentelee noin 800 ihmistä ja turvatoimet on hoidettu hyvin. Edellinen vakava onnettomuus sattui tehtaassa vuonna 1994, jolloin työntekijä kuoli sähköiskuun.

Vuonna 2001 lähellä Toulousen kaupunkia Totalin tytäryhtiön omistaman lannoitetehtaan räjähdyksessä kuoli 31 ihmistä. Yli 30 000 kotia myös kärsi vahinkoja.

Lähteet: AP, AFP, Reuters