Kaurismäki järkyttyi venäläisen ihmisoikeusaktivistin murhasta

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on raivostunut venäläisen ihmisoikeusaktivistin Natalja Estemirovan murhasta. Tšetšenian ihmisoikeustilanteesta huolestunut Kaurismäki arvostelee EU:ta Venäjän energiaorjana toimimisesta ja vaatii Suomea ottamaan nykyistä tiukemman kannan Venäjän ihmisoikeusrikoksiin.

Ulkomaat
Aki Kaurismäki
YLE

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki kuuli murhasta Liettuassa Kaunasissa, jossa hän muiden ihmisoikeusaktivistien kanssa vaatii oikeutta Groznyin enkelinä tunnetulle orpokodin pitäjälle Hadizat Gatajevalle.

- Se herättää tietysti surua mutta myös raivoa. Tämän touhun pitäisi loppua. Väitän, että Vladimir Putin ja hänen kauttaan Venäjän hallinto on vastuussa, koska siellä Tšetšeniassa on nukkehallitsija nimeltään Kadyrov, joka on täydellisesti Putinin talutusnuorassa, Kaurismäki sanoo YLE Uutisille.

- Ihmisten tappaminen saisi loppua, varsinkin niiden ihmisten tappaminen, jotka yrittävät tehdä jotain hyvää ja auttaa naapuria ja toveria.

Venäjällä on murhattu muitakin Tšetšeniassa tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia arvostelleita henkilöitä kuten toimittaja Anna Politkovskaja lokakuussa 2006 ja lakimies Stanislav Markelov viime tammikuussa. Kaurismäki pitää Putinia ainakin välillisesti vastuullisena.

- Jos hän ei ole tilannut näitä murhia, hän olisi voinut joka tapauksessa estää, Kaurismäki sanoo.

Kaurismäki vaatii Suomelta tiukkaa kannanottoa

Kaurismäki vaati Suomen hallitukselta nykyistä tiukempaa kantaa ja irtiottoa EU:n yleisestä linjasta.

- Pitäisin hyvin outona, jos Suomi tyytyy johonkin julkilausumiin, joissa sanotaan, että näin ei saisi tapahtua.

Kaurismäki arvostelee jyrkin sanoin Euroopan unionin linjaa ihmisoikeuskysymyksissä. Kaurismäen mielestä EU antaa Venäjän maakaasun- ja öljyntuonnin sanella politiikkansa.

- Se, että EU on Venäjän energiaorjana ei saa EU:ta tekemään yhtään mitään tälle asialle. Suomen pitäisi ylipäätään ryhdistäytyä ihmisoikeuskysymyksissä sen sijaan, että se noudattaa EU:n onnettoman löysää linjaa, jossa kaikki hyväksytään sen takia, että Eurooppaan tarvitaan venäläistä öljyä ja maakaasua. Kaikki EU:n lausunnot ovat hampaattomia, koska kauppasuhteet ovat tärkeämpiä kuin yksittäisen ihmisen tai kansakunnan elämä, Kaurismäki jyrisee.

Kaurismäki on useiden muiden aktivistien kanssa Liettuassa, jossa Groznyin enkelinä tunnettu Hadizat Gatajeva tuomittiin kesäkuussa kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan. Tshetshenian sotaorpojen pelastajana tunnetuksi tullut Gatajeva oli syytteessä muun muassa lasten pahoinpitelystä. Gatajevan puolustajien mukaan syytteet olivat tekaistuja.

- Gatajevin perhe on viety väärin syyttein vankilaan ja olemme täällä vaatimassa oikeutta. Kyse on siis niin sanotusta Groznyin enkelistä, joka pelasti orpolapsia ensimmäisen ja toisen Tshetshenian sodan aikana. Gatajevit on tekaistuilla syytteillä pantu vankilaan, Kaurismäki sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset