Uskonnonopetuksen tulevaisuus jakaa mielipiteitä

Lukiolaiset pitävät nykyistä uskonnonopetusta vanhanaikaisena. Lukiolaisten liitto tukee opetusministeri Henna Virkkusen ajatusta uskontotiedon tuomisesta kouluihin. Kirkko pitää vanhaa mallia parempana.

Kotimaa

Aiemmin kansanedustajana toiminut, nykyinen Suomen Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn teki koululain uudistamisen yhteydessä vuosituhannen alussa lakialoitteen, jonka mukaan uskonnonopetus pitäisi lopettaa. Hän ehdotti jo tuolloin, että uskontotieto korvaisi uskonnollisen opetuksen. Esitys kuitenkin tyrmättiin, ja vain kourallinen kansanedustajia kannatti sitä.

Krohnin mukaan aika saattaa olla nyt kypsä keskustelulle uskonnon opetuksesta.

- Vaikuttaa siltä, jos itse opetusministeri alkaa tätä asiaa pohtia. Taustalla on varmaan monikulttuurinen Suomi, kuntien rahatilanne ja tarve saada parempi yhteishenkikin erilaisten oppilaiden kesken tällaisen arvoja pohtivan yhteisen oppiaineen kautta, Krohn kommentoi YLEn Ykkösaamussa.

Lukiolaiset tukevat opetusministerin aietta

Nyt myös Lukiolaisten liitto tukee opetusministerin ajatusta kaikille yhteisestä uskontotiedon opetuksesta. Lukiolaisten liiton mukaan tämän päivän kansainvälisessä Suomessa eri uskontokuntien ja kulttuurien tunteminen on välttämätöntä. Liitto korostaa myös, että niin kauan kuin lukiossa ei ole tarjolla uskontotieteen opetusta, opiskelijoiden tulisi itse voida valita, osallistuvatko he uskonnon vai elämänkatsomustiedon opetukseen.

Sen sijaan uskonnonopettajat eivät ole innostuneet perinteisen uskonnonopetuksen vaihtamisesta uskontotietoon. Suomen uskonnonopettajien liiton puheenjohtajan Hannu Koskisen mielestä jokaisella oppilaalla pitää olla oikeus oman uskontonsa opetukseen.

Kirkko puolestaan jakaa lukiolaisten huolen monikulttuurisuuden vaalimisesta, mutta haluaa pitäytyä vanhassa mallissa. Kirkkohallituksen kouluasiain sihteeri Markku Holma:

- Olen samaa mieltä siitä, että uskontojen välinen dialogi on tärkeää. Minulla on kuitenkin se käsitys, että parhaat lähtökohdat saadaan siitä, että hallitaan ensin oma kulttuuri ja uskonto, Holma toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Aura Lindeberg