1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin turmakoneen mustat laatikot löytyivät

Keskiviikkona pudonneen iranilaisen matkustajakoneen mustat laatikot ovat löytyneet. Onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet 168 ihmistä.

Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin valtion television mukaan sekä lennon tekniset tiedot että ohjaamon keskustelut rekisteröineet laitteet on löydetty turmapaikalta. Molemmat laatikot ovat pahoin vaurioituneita, mutta niiltä toivotaan silti tietoa turman syystä.

Venäläiset asiantuntijat matkustavat Iraniin auttamaan onnettomuuden tutkinnassa. Kone oli venäläisvalmisteinen Tupolev 154.

Iranin apulaisliikenneministeri Ahmad Majidi arveli tv-haastattelussa, että onnettomuus johtui "teknisistä ongelmista", sillä ainakin koneen lentäjä tiedettiin kokeneeksi.

Caspian-lentoyhtiön kone syttyi tuleen ja syöksyi pellolle lähelle Qazvinin kaupunkia. Kone oli vastikään noussut pääkaupungin Teheranin kansainväliseltä kentältä lentääkseen Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin.

Kuolonuhreista suurin osa oli iranilaisia, mutta joukossa oli myös paljon georgialaisia ja armenialaisia.

Uhrien omaisia kokoontui torstaina onnettomuuspaikalle. Muistotilaisuuteen osallistui myös Iranin armenialaiskristittyjen arkkipiispa Sebouh Sarkissian. Iranissa asuu arviolta 100 000 armenialaista.