1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Perinnemaisemia kunnostetaan jälleen

Suomen luonnonsuojeluliitto kunnostaa kainuulaisia perinnemaisemia jo toista kesää. Tarkoituksena on estää perinteistä maaseutumaisemaa pusikoitumasta.

Kuva: YLE

Kainuussa kunnostettavia maisemakohteita on kolme. Sotkamon Naapurinvaaran lisäksi maisemia perataan Kuhmossa Onnelan tilalla ja Kivelän pihapiirissä. Vapaaehtoisvoimin tehtävää työtä tukee VR. Tänä kesänä kainuulaisten perinnemaisemien kunnostustyöt ovat pääosin keskisuomalaisen ympäristönhoitajaksi opiskelevan Anu Honkosen harteilla.

-Sain täältä harjoittelupaikan kuukaudeksi. Urakasta tulee vaativa, sillä työtä riittää takuuvarmasti, sanoo Honkonen tähyillessään kolmihehtaarista Vaaralanniittyä.

Rikkakasvit tukehduttavat ketokasvit

Kunnostustyöt ovat ajoitettu vaiheeseen, jolloin kasvit alkavat tehdä siemeniä. Ennen vanhaan laitumista pitivät huolen lehmät ja lampaat. Näinä päivinä perinnemaisema on kaadettava esiin viikatteen voimin, sanoo Kainuun luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Tarja Leinonen.

-Horsma, nokkonen, vadelma ja koiranputki valtaavat pellot hyvin nopeasti, jos niitä ei laidunneta tai niitetä. Olisi toivottavaa, jos umpeenkasvaneet alueet perinnebiotoopit saataisiin palautettua edes jossain määrin siihen malliin, jolloin niitä vielä laidunnettiin. Tällöin alueille tyypilliset kasvit palautumaan, jotka nyt tukehtuvat rikkakasvillisuuden alle.

Kuhmon suunnalla Onnelan tilan niittyä on kunnostettu jo kymmenenä perättäisenä kesänä. Työn tulokset näkyvät niityllä, jonne on ilmaantunut kadonneiksi luultuja kasveja.

-Olennaista tässä on, että tämä työ olisi jatkuvaa ja pysyvää. Siitä ei ole mitään hyötyä, jos niitetään kerran tai parina vuotena peräkkäin. Kasvillisuus valtaa niin nopeasti alueen.

Naapurinvaaran Vaaralanniitty on todettu paikallisesti arvokkaaksi. Paikalla on jonkun verran harvinaisia tai vaarantuneita perinnebiotooppilajeja. Ympäristökeskus on inventoinut kainuulaiset perinnemaisema-alueet. Luonnonsuojelupiiri on saanut tiedon ympäristökeskukselta kunnostettavista kohteista.