1. yle.fi
  2. Uutiset

Levärintamalla rauhallista

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus odottaa levähavaintojen määrän lisääntyvän loppuviikosta. Lappeenrannan Huhtiniemen vedenottamon raakavesialtaissa sinilevää on vähän.

levät
Sinilevää
YLE

Levähavaintojen määrä on lisääntymässä Kaakkois-Suomen järvissä. Alkuviikolla levätilanne oli rauhallinen, mutta havaintojen määrä näyttää ympäristökeskuksen mukaan lisääntyvän loppuviikkoa kohden.

Etelä-Karjalassa levää on havaittu Suur-Saimaalla Kyläniemen Hietasaarenselällä Taipalsaarella, Vuoksenniskan tienoilla Ruokolahdella ja Kivijärven Ytsaarenselällä Luumäellä.

Kyläniemen Hietasaarenselällä levää on tällä hetkellä lauttamaisina muodostumina, mutta muutoin levämäärät ovat olleet yleisesti varsin vähäisiä tai haitta ainakin lyhytaikainen.

Pintaveden lämpötilat Kaakkois-Suomen järvillä ovat 18-20 asteen tuntumassa.

Lappeenrannan juomavedessä ei edelleenkään sinilevämyrkkyjä

Lappeenrannan Huhtiniemen vedenottamon raakavesialtaissa sinileväpitoisuudet ovat edelleen alhaisia. Viimeisin määritys tehtiin tiistaina 7. heinäkuuta ja sinileväbiomassan määrä oli näytteessä 0,017 mg/l. Tulokset ovat raakavesialtaissa vaihdelleet helmi-kesäkuussa välillä 0-0,668 mg/l.

Vesilaitokselle imeytyksen jälkeen tulevassa vedessä ei viime viikolla tehdyissä mittauksissa todettu sinilevää lainkaan. Myöskään sinilevämyrkkyjä ei ole todettu verkostoon lähtevässä eikä verkostovedessä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi