Hyppää sisältöön

Hannele Pokka ei usko luonnonvaraministeriön tuloon

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ei usko alueellisen ympäristöhallinnon heikkenevän valtion aluehallinnon uudistuksen yhteydessä.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka arvioi, että kansallispuistojen metsästyssäädösten suhteen Pohjois- ja Etelä-Suomen välinen raja on erittäin jyrkkä. Kuva: YLE/Timo Sipola

Ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhdistäminen on ollut ilmassa siitä lähtien kun molemmat ministeriöt siirtyivät tällä vaalikaudella tukevasti keskustan haltuun. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on aikaisemmin väläyttänyt uuden luonnonvaraministeriön perustamista Venäjän mallin mukaisesti.

Aluehallinnon uudistuksen yhteydessä monet ovat kantaneet huolta erityisesti alueellisen ympäristöhallinnon toimintakyvyn säilymisesta kun nykyiset alueelliset ympäristökeskukset yhdistetään osaksi elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksia sekä aluehallintovirastoja. Pokka ei kuitenkaan yhdy näkemykseen siitä, että ympäristöhallinnon asema muutoksessa automaattisesti heikkenisi.

-Usein kysytään, onko tämä alkua ympäristöministeriön alasajolle tai luonnonvaraministeriön perustamiselle. Itse en usko siihen ollenkaan.

Luonnonvaraministeriöstä huonoja esimerkkejä Venäjällä

Pokka kuitenkin korostaa, että päätöksenteosta vastaavat poliitikot tekevät päätökset ja virkamiehet vain noudattavat niitä. Henkilökohtaisesti hän ei kuitenkaan haluaisi ympäristöministeriön sulautuvan osaksi luonnonvaraministeriötä.

-Yhdistämisen huonot puolet ovat nähtävissä Venäjällä. Venäjällä on ollut luonnonvaraministeriö jo vaikka kuinka kauan. Meillä oli pitkään vaikeuksia saada luonnonvaraministerit ylipäätään kiinnostumaan muusta kuin luonnonvarojen tehokkaasta hyödyntämisestä.

Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät, luonnonsuojelu, retkeilypalvelut ja erätalous ovat parhaillaan taas puntarissa kun valtion liikelaitosten tulevaa asemaa tarkastellaan. Kanslipäällikkö pitäisi toiminnot Metsähallituksessa.

-Toisena vaihtoehtona on, että nämä luontopalvelut olisivat osa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ELY:jen toimintaa, eli ne sulautuisivat keskusten ympäristöosastoihin.

Metsästäjä ympäristöministeriössä

Entinen kansanedustaja, oikeusministeri ja Lapin läänin maaherra Hannele Pokka on outo lintu ympäristöministeriön kansliapäällikkönä paitsi puoluetaustansa myös ympäristöhallinnossa suhteellisen harvinaisen harrastuksensa, metsästyksen vuoksi.

-Metsästys kestävän käytön periaatteiden mukaan toteutettuna on luonnonsuojelutyötä. En näe sitä mitenkään ristiriitaisena asiana. Enkä edes ole ainut, jolla täällä ympäristöministeriössä on metsästyskortti.

.
.