Tuomiojärven rannan uusi tulevaisuus

Tuomiojärven leirintäalueen paikalle suunniteltujen asuntojen rakentaminen on viivästynyt Jyväskylässä. Lama ja kuntaliitos veivät suurimman innon Kivelänrannan rakentamisesta, mutta nyt pohditaan asuntorakentamisen lisäksi koko Tuomiojärven tulevaisuutta.

leirintäalueet
Tähän metsikköön Tuomiojärven rantaan nousee kenties uusi asuinalue.
YLE / Matti Myller

Tuomiojärven leirintäalue lakkautettiin kovalla kiireellä vuonna 2005. Tilaa piti saada uudelle, uljaalle Kivelänrannan asuntoalueelle. Edelleenkään Tuomiojärven rannassa ei kuitenkaan näy uusia rakennuksia.

- Viime vuosi meni aika pitkälle tämän Uuden Jyväskylän valmistelussa. Toisaalta taloudellinen tilanne muuttui niin, ettei tällaisella vapaarahoitteisella kohteella ollut välttämättä niin kiire kuin silloin aiemmin ehkä ajateltiin, sanoo Jyväskylän kaupungin kaupunginarkkitehti Ilkka Halinen.

Suuret suunnitelmat

Kaupungilla uskotaan, että asuntokauppa on elpymään päin, joten alueen kaavoitus aloitettiin todenteolla keväällä. Jos kaava hyväksytään, nousee Tuomiojärven rantaan neljänsadan asukkaan asuntoalue.

- Kaavaluonnos tulee varmaan syksyn aikana käsittelyyn ja mikäli olosuhteet ovat suotuisat, niin keväällä kaava vahvistuu, ja silloin meillä on valmius rakentamisen aloittamiseen, uskoo Halinen.

Alkuperäisestä suunnitelmaa on matkan varrella laajennettu: myös leirintäalueen vieressä olevaan metsikköön kaavaillaan asuntoja. Samalla pohditaan koko Tuomiojärven alueen tulevaisuutta.

- Mäen päällä on vanha perustila, Kivelän talo ja sen talon kohdalla on edelleen aukkoja tuolla metsässä. Kun se on rakennettu paikka, niin me tutkitaan nyt, että miksi siihen ei voisi rakentaa yhden tällaisen rakennusryhmän. Me käynnistämme myös suunnittelun Tuomiojärven ja Palokkajärven ympärysraittien rakentamiseksi ihan tämän Jyväsjärven ympärysraitin oppien mukaisesti, kertoo Halinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen