Suomeen on perustettu tukuttain täysin uusia seurakuntia

Siirtolaiset ja maahanmuuttajat ovat alkaneet perustaa Suomeen omia seurakuntia. Ryhmillä on myös yhteistyöelin, jossa on arviolta mukana yli 20 seurakuntaa.

Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerin Heikki Huttusen mukaan ilmiö on uusi.

- Varsinkin pääkaupunkiseudulla toimii enemmän tai vähemmän kristillisiä ryhmiä ja seurakuntia, jotka ovat aivan uusia meille. Niitä ei ole ennen Suomessa ollut, Huttunen sanoo.

Suurin osa seurakunnista on erilaisia afrikkalaisia kirkkoja. Huttunen pitää uusien ryhmien tuloa Suomeen terveenä ja oikeana. Hän muistuttaa, että Suomi on tähän asti ollut yksi Euroopan yksikulttuurisimmista maista, jopa keinotekoisesti.

- Tilanne on muuttumassa. Saamme muistutuksen siitä, että kristinusko on maailmanlaajuinen uskonto, Huttunen sanoo.

Siirtolaisten ja maahanmuuttajien kirkot ovat ajankohtaisia nyt Ranskan Lyonissa, jossa kokoontuu parhaillaan Euroopan kirkkojen konferenssi - järjestö, johon kuuluu protestanttisia ja ortodoksisia kirkkoja Länsi- ja Itä-Euroopasta.

Järjestyksessään 13. yleiskokouksessa on ensimmäistä kertaa mukana siirtolaisten ja maahanmuuttajien asioita edistävä asiantuntijajärjestö Euroopan kirkkojen siirtolaiskomissio. Komission viesti on, että kaikkien kirkkojen tulisi aloittaa työ maahanmuuttajien parissa.

"Se on hätäratkaisu"

Kirkon rooli maahanmuuttokysymyksissä nousi esille hiljattain myös Suomessa egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin tapauksessa. Hän on hakenut Suomesta turvapaikkaa, koska hänen sukunsa on Suomessa eikä hän saa kotimaassaan lääkärien edellyttämää välttämätöntä terveydenhoitoa.

Turvapaikkaa ei ole myönnetty, mutta Fadayelia ei hallinto-oikeuden päätöksellä käännytetä Suomesta ainakaan ennen syyskuuta.

Hattusen mielestä kirkon pitää tällaisissa tapauksissa antaa ihmisille ennenkaikkea henkistä ja käytännön tukea, ei tarjota turvapaikkaa ohi Suomen maahanmuuttopolitiikan - ainakaan heti.

- Toivottavasti kirkon ei tarvitse ottaa häntä suojiinsa, sillä se on hätäratkaisu. Toivottavasti Suomen maahanmuuttopolitiikka on johdonmukaista ja inhimillistä, Huttunen sanoo.

Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission lisäksi kirkkojen konferenssissa on kaksi muuta vastaavanlaista asiantuntijajärjestöä: Kirkko ja yhteiskunta sekä Kirkkojen dialogi.