Juha Vainio -palkinto Dave Lindholmille

Tämänvuotisen Juha Vainio -palkinnon saa Dave Lindholm. Kitaristi ja laulaja/lauluntekijä ”Isokynä” Lindholm palkitaan suomenkielisestä sanoitustyöstään. Palkinto on tänä vuonna arvoltaan 6 000 euroa.

kulttuuri
Dave Lindholm esiintymässä Tampereella vuonna 2007.
Mika Kanerva

Palkintoraati kiittelee Lindholmin tekstejä moderneiksi ja omaleimaisiksi: ”Lindholmin kynästä on syntynyt muodoltaan eläviä ja hengeltään kuolemattomia teoksia. Hän on synnynnäinen taiteilija, joka tekee lauluja pakottamatta ja rakkaudesta musiikkiin [...] tekstit eivät muodoltaan jatka Reino Helismaan tai Juha Vainion perinteitä. Riimit ovat poikkeuksia ja tarvittava mitallisuus saavutetaan tauoilla sekä fraseerauksen korostuksilla ja rytmivaihteluilla. Silti tekstit ovat muodoltaan laulullisia, soljuvia ja luontevan puheenomaisia.”

Vuonna 1952 syntynyt Lindholm on julkaissut itse tai yhtyeensä kanssa yli 40 suomen- ja englanninkielistä albumia.

Hänen maineensa suomalaisena rock-lyyrikkona perustuu vahvasti Love Records -yhtiöllä julkaistuun tuotantoon vuosilta 1972 - 75. Tuolloin julkaistiin levyt Iso ”Kynä” Lindholm, Sirkus, Musiikkia ja Fandjango. Moni hänen suosituimmista kappaleistaan on kuitenkin kirjoitettu 70-luvun jälkeen, kuten Pieni ja hento ote, Annan kitaran laulaa vaan, Sitähän se kaikki on sekä Tätä iloista siltaa et kävele yksin.

"Isokynäksi" Lindholm muuttui jo uransa alkuvaiheilla. Ensimmäisen, englanniksi levyttäneen, Ferris -yhtyeensä jälkeen Lindholm toimitti suomenkielisiä teoksiaan Love Records -yhtiölle nimellä ”Great Pen Lee”. Levy-yhtiö taivutteli hänet samalla suomalaistamaan taiteilijanimensä, ja nimi on seurannut häntä siitä lähtien.

Juha Vainio -palkinto ojennetaan Lindholmille Kotkassa perjantai-iltana järjestettävän ”Yleisessä saunassa” -konsertin yhteydessä.

Suomalaisia sanoittajia palkitseva Juha Vainion Rahasto myöntää palkinnon nyt 19. kertaa. Aiemmin palkinnon ovat saaneet mm. Juice Leskinen, Gösta Sundqvist, J. Karjalainen ja Anni Sinnemäki.

Lähteet: YLE Uutiset