Rahapula kiusaa juuri lastenoopperaa Savonlinnan oopperajuhlilla

Savonlinnan oopperajuhlat tehnee tilauksen uudesta lastenoopperasta muutaman kuukauden sisällä. Tarjous tehdään siitä huolimatta, että lastenoopperan rahoituksessa turvaudutaan yhä lahjoitusohjelmaan. Tänä vuonna oopperajuhlilla on yksi lastenoopperanäytös.

kulttuuri

Savonlinnan oopperajuhlien lastenoopperat ovat tehneet tappioita loppuunmyydyistä esityksistä huolimatta. Siksi Oopperajuhlat alkoi viime kesänä kerätä lastenoopperalle rahaa lahjoitusohjelmalla.

Rahapula tuntuu kiusaavan juuri lastenoopperaproduktioita. Silti Oopperajuhlat suunnittelee tilaavansa syksyllä uuden lastenoopperan.

- Haaveita on kyllä. Realistista on, että uusi lastenooppera saadaan vuoteen 2012. Lähikuukausina tai puolen vuoden aikana tullaan tilaamaan lastenooppera, Oopperanjohtaja Jan Hultin sanoo.

Hultin ei vielä osaa arvioida, milloin uusi lastenooppera esitettäisiin.

- Tilaaminen on yksi kustannus, ja esittäminen on toinen. Pitäisi päästä siihen tilanteeseen, että rahoitus on selvä ilman, että siihen törmätään joka vuosi.

Lahjoitusohjelmalla halutaan kuitata suuri osa kuluista

Ensi sunnuntaina Olavinlinnassa esitetään kesän ainoana lastenesityksenä Markus Fagerrudin Seitsemän koiraveljestä.

Tämän vuoden lastenesitys maksaa noin kolme prosenttia Oopperajuhlien kokonaisbudjetista. Kun esityksen kustannuksista vähennetään lipputulot, jää Oopperajuhlien maksettavaksi 166 000 euroa. Lahjoitusohjelmalla Oopperajuhlat toivoo kuittaavansa tästä leijonanosan, satatuhatta euroa.

Hultin sanoo, että lastenoopperan rahoitus on ollut ongelma myös tänä vuonna. Jos lippu- ja lahjoitustulot toteutuvat, jää oopperajuhlien maksettavaksi 66 000.

Opetusministeriön tuki Oopperajuhlille nousi tänä vuonna 59 000. Tämä summa korvamerkittiin lastenoopperalle. Savonlinnan kaupungilta ja opetusministeriöltä Oopperajuhlat saa tukea yhteensä yli miljoona euroa. Jan Hultin sanoo, että Oopperajuhlilla kaikki raha on yhteistä:

- Ei tukia ole mitenkään nimikoitu. Meille on ihan sama, mistä alijäämät tulevat. Ei seteleissäkään lue, mihin raha on tarkoitettu. Joka tapauksessa laskut pitää maksaa. Tuleeko raha sponsorirahalla, valtion tuella, vai kaupungin tuella, ohjelmakirjamyynnillä vai pääsylipputuloilla, sillä ei ole merkitystä.

Oopperajuhlien lastenoopperan lahjoituskampanjalla on tänä kesänä saatu rahaa lähes 50 000. Vasta syksyllä päätetään, nähdäänkö Savonlinnassa ensi kesänä lastenoopperaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kaisa Alenius