Puutarhatontun natsitervehdys puhuttaa Saksassa

Saksan viranomaiset tutkivat, rikkooko kullalla silattu puutarhatonttu Saksan lakia natsitervehdyksellään. Natsisymbolit ovat Saksassa kiellettyjä, ja niistä voi saada jopa kolme vuotta vankeutta. Tontun tekijä kuitenkin säästyy tuomiolta, jos tonttu tulkitaan natsismia kritisoivaksi taiteeksi.

kulttuuri
Daniel Karmann / EPA

Taitelija Ottmar Hörlin tekemän tontun käsi on tanassa, jollaisella natsit tervehtivät toisiaan. Nürnbergin syyttäjät ottivat asian tutkittavakseen saatuaan siitä valituksen.

Hörl pitää kohua ällistyttävänä, sillä hänen mielestään on ilmiselvää, että teos arvostelee uusnatsismia ironian keinoin. - Natsit olisivat teloittaneet minut, jos olisin kuvannut heidän "superrotunsa" puutarhatonttuina vuonna 1942, Hörl sanoo Stern-lehden haastattelussa.

Natsitonttu kuului alkujaan 700 tontun joukkoon, jotka Hörl teki viime vuoden Tanssii paholaisen kanssa -näyttelyyn Belgiassa järjestetyille taidemessuille. Kunkin teoksen jalustaan on kaiverrettu sana "myrkytetty". Osa tontuista on sittemmin myyty.

Näyttely on ollut vastalauseitta esillä Ghentissä Belgiassa, Bolzanossa Italiassa ja Aschaffenburgissa Saksassa, mutta Nürnbergissä teoksesta tehtiin nimetön valitus, kun se sai oli pantu taidegallerian ikkunaan.

Tontut - niin hyvät kuin pahat - ovat saksalaisten kansansatujen perusväkeä. Myös puutarhatontut ovat saksalainen keksintö. Hörl on käyttänyt niitä taiteessaan ennenkin. Vuonna 2006 hän teki 1 200 tonttua, jotka hän maalasi Saksan lipun väreillä.

Myöskään kummastelu ja tulkintakiistat eivät ole taiteilijaprofessori Hörlille vieraita. Vuonna 2003 hän kohautti kaupunkilaisia Nürnbergin keskustorille tuomillaan 7 000 vihreällä muovijäniksellä.

Lähteet: DPA, Reuters, YLE Uutiset