1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Franck myös opettaa Kangasniemen musiikkiviikoilla

Kangasniemen musiikkiviikot värittää myös Pieksämäen musiikkikesää. Nikkarilan metsäoppilaitoksessa on menossa laulun kesäakatemia, jossa ooppera-aariakurssia opettaa musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja Mikko Franck yhdessä diplomipianisti Rilla Kyykän kanssa.

musiikki
Mikko Franck
Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja Mikko Franck opettaa ooppera-aaria kurssilla.YLE Etelä-Savo

Musiikkifestivaalien yhteydessä järjestettävät kesäkurssit tuovat vaihtelua muusikoiden talvikauden tekemisiin ja antavat tilaisuuden oppia uutta. Koko Kangasniemen musiikkiviikot sai alkunsa soitinmusiikkikurssista, joka järjestettiin ensi kertaa 30 vuotta sitten. Kangasniemen laulukilpailu on osaltaan lisännyt musiikkiviikkojen tunnettuutta, ja festivaali tarjoaakin enemmän kuin sarjan konsertteja.

Laulun kesäakatemiassa opettavat tämän viikon ajan professori Irina Gavrilovicin, professori Seppo Ruohosen ja pianotaiteilija Ilmo Rannan lisäksi ylikapellimestari Mikko Franck ja diplomipianisti Rilla Kyykkä.

Aaria puolessa tunnissa

Franck kertoo, että ooppera-aariakurssilla hiotaan niitä taitoja, joihin laulu- ja pianotunneilla on vaikeampi päästä käsiksi. Tulkintaan ja kokonaisuuteen kiinnitetään enemmän huomiota kuin tekniikkaan.

Kullekin laulajalle on varattu puolen tunnin osuus. Franck tarttuu lempeästi kiinni laahaavaan rytmiin tai epävireiseen nuottiin. Välillä Franck ja Kyykkä laulavat tai soittavat malliksi tai ehdottavat erilaista tulkintatapaa. Joskus tuumaillaan italian- tai saksankielisten sanojen lausumista.

Pianistille ooppera-aarioiden säestys on haastava laji, sillä siinä piano simuloi koko orkesteria. Diplomipianisti Rilla Kyykkä on tehnyt pitkän uran korrepetiittorina. Kyykkä sanoo, että vaikka niin laulajalle kuin pianistille laaja-alaisuus on tärkeää, jossain vaiheessa kannattaa valita, mihin erikoistuu.

Niin laulaja kuin pianisti saavat opettajaparin jakamattoman huomion, ja tunnelma opetustilassa on tiivis. Silti naurunremahdukset täyttävät luokan tuon tuosta, kun muusikot antavat huumorin höystää opetusta.

- Niin siis se on puolinuotti. Sellainen tyhjä pallukka siis, Franck muistuttaa virnistäen ja piirtää ympyrän sormellaan.

Kurssin opiskelija Annastiina Tahkola työskentelee Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla. Tahkola uskoo, että kurssi antaa uusia näkemyksiä paitsi omaan lauluun, myös opetustyöhön. Tahkolan mielestä on mielenkiintoista seurata myös muiden opiskelijoiden tunteja.

Festivaali jatkuu sunnuntaihin

Kangasniemen musiikkiviikot on levittäytynyt Pieksämäelle pikku hiljaa myös konserttien osalta. Meneillään olevalla festivaalilla kuullaan vielä esimerkiksi Johanna Rusanen-Kartanoa torstaina Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleenissa ja Jaakko Ryhästä ensi sunnuntaina Kangasniemen kirkossa.

Irina Gavrilovicin laulun mestarikurssin päätöskonsertti järjestetään torstaina Kangasniemellä ja laulun kesäakatemian päätöskonsertti perjantaina Pieksämäellä.

Lue seuraavaksi