1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. melonta

Nauvosta pääsee kajakilla vaikka avomerelle

Saariston rengastietä polkeva Kalle Talonen tapasi Fredrik Borgin ja Niclas Beranderin Nauvon vierasvenesataman viereisellä hiekkarannalla. Fredrik ja Niklas ovat melonnan harrastajia ja -opettajia ja Kallenkin alkoi tehdä mieli koereissulle.

melonta
Niclas Berander ja Fredrik Borg opastavat melojia Nauvossa.

Alkuun piti valita aloittelijalle sopiva kajakki. Kalle oli iskenyt silmänsä vihreään krokotiilimalliin ja Fredrik arveli sen olevan hänelle sopivaa: olihan kyseessä lapsille tarkoitettu leikkikajakki. Lopuksi löytyi vasta-alkajalle sopiva tukevanoloinen kajakki, jota Fredrik nimitti "aloittelijan retkitölkiksi".

Kajakkiin menoa ennen melojan vyötäisille puettiin aukkopeite.

- Ai, että tuli hieno fiilis, kun sai pitkästä aikaa hameen päälle, Kalle intoili.

Kajakkiin istumisessa on omat temppunsa. Niklas opasti, miten melalla avitetaan kajakille istumista ja istuinaukkoon liukumista. Tämähän sujui isommitta ongelmitta.

- Pitääkö osata eskimokäännös? meloja pelkäsi.

Niklas vakuutti, ettei tällä koematkalla tarvinnut hallita kaikkia alan niksejä. Ja aukkopeitteen kiinnittämisen jälkeen Kalle pääsikin lipumaan kajakilla rannasta. Niklas neuvoi vielä, että melaa pitäisi käyttää koko ylävartalolla, ei pelkästään käsillä. Kalle sai kuin saikin melan toimimaan ja eteni ulommas. Hetken melonnan jälkeen ulapalta kuului huuto.

- Miten tän saa kääntymään?!

Itse haastattelussa selvisi, että melontaa voivat Nauvon vierasvenesataman kajakeilla harrastaa niin noviisit kuin kokeneemmatkin. Fredrik opastaa vasta-alkajia ja Niclas vie edistyneempiä retkille vaikkapa Jurmoon tai Utöhön asti.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi