1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tanssilavat eivät taivu taantumassa

Taantuma ei lyhennä tanssilavojen lippujonoja, vaan päinvastoin tanssijalka vipattaa entistä useammalla. Urheiluseura Someron Esan ylläpitämän Esakallion lavan päivätansseihin tulee viikottain satoja tanssijoita.

Kotimaan uutiset
Päivätansseihin on maltettava jonottaa.YLE / Mari Siltanen

Kun kello lyö kolmetoista ja päivätanssit alkavat, on Esakallion lava jo melkein täynnä. Yhdeksäntoista vuotta lavaisäntänä olleen Matti Oksasen mukaan tänä kesänä tanssijoita on ollut 10-15 prosenttia enemmän kuin viime kesänä.

- Vanhat ja viisaat ovat sanoneet, että aina kun on lamakausi, niin lavoilla menee hyvin. Kyl lä tämän kokeman perusteella tämän voi allekirjoittaa. Ihan mukavasti on porukkaa käynyt niin iltatansseissa kuin päivätansseissa.

Päivätanssien suosiota Oksanen perustelee suurilla ikäluokilla.

- Ovat tulleet siihen ikään, että ollaan vapaalla päiväsaikaan ja ollaan hyväkuntoisia ja on nuorena tanssilavat tullut tutuksi. Mikäs sen mukavampi kuin viettää kesäpäivää tanssilavalla tanssin parissa ja tuttujen parissa.

Esakallion päivätansseissa noin puolet väestä on vakikävijöitä, ja toinen puoli vaihtelee. Joka kerta varsinkin keskikesällä tansseissa käy uutta väkeä.

Vaikka kyse on päivätansseista, yleisö käy Esakalliollakin laajalta alueelta. Hämeenlinnasta, Turusta ja jopa pääkaupunkiseudulta tulee pareja tansseihin. Aino Hämäläinen lähtee aina oman tanssiporukan kanssa.

- Vähintään joka toinen viikko, joskus joka viikko. Meitä on sopiva naisporukka kun lähtee Liedosta noin neljä autossa. Sitten on kiva tanssia ja vielä on tanssittajia riittänyt.

Tanssiessa hiki lentää, posket punoittavat ja suu on leveässä hymyssä. Siitä tansseissa onkin kyse. Erkki Honkakoski Somerniemeltä ei luopuisi tanssista.

- Erittäin tärkeää, ilman sitä ei tulisi toimeen. Se antaa paljon.

Ystävien ja tuttavien tapaamisen lisäksi tansseissa hoidetaan kuntoa, sanoo Leena Koskinen Salosta.

- Tanssi on yksi liikuntalaji. Minulla on hiihto ja punttisali ja tämmöiset, mutta tanssi on semmoinen mitä ei tarvitse koskaan väkisin tehdä. Se on hauskaa.

- Tanssista jää aina hyvä mieli, on kiva mennä kotiin, kun on onnistunut oikein kunnolla vetämään jonkun tangon tai hitaan valssin, Erkki Honkakoski lisää.

Lavaisäntä Matti Oksanen on nähnyt 19 vuoden aikana monen parin syntyvän ja toisilla pari on ehtinyt vaihtuakin. Romantiikka kuuluu olennaisena osana päivätansseihin, sanoo Erkki Honkakoskikin

- On sitä totta kai. Tansseissahan on aina romantiikkaa. Vaikka täällä käy aikuista porukkaa, niin kyllä romantiikka vielä kukkii täälläkin. Paljon syntyy ystävyyssuhteita ja jopa pareja ihan. Niin ei missään muussa harrastemuodossa pääse toista niin lähelle ihan luvalla ja se on tosi kiva.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen

Lue seuraavaksi