1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaustinen tulvii elämyksiä

Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit tarjoavat kansanvälisille ja kotimaisille taiteilijoille esiintymisareenan mutta myös monenlaisten tuotteiden myyjille markkinat.

Suomalainen kansanmusiikki
Kuvassa soittajia African workshopissa.
Kalle Niskala / YLE

Yleisötavoite, 100 000 kävijää, tuntuu tänä vuonna täyttyvän. Sitäpaitsi kesätapahtuma onnistuu aina pyydystämään myös ensikertalaisia festivaalialueelle.

Kaustisen festivaalien kansanmusiikki on kansainvälistä, rummutuksen salaisuuksiin voi paneutua kansainvälisessä ohjauksessa. Se on myös kotimaista. Jouhikko soi aloittelijan käsissä työpajoissa.

Iltaa kohden tihenevää kansanjoukkoa kalastavat pelimannien lisäksi myös erilaiset kaupustelijat, heistäkin osa on kotimaisia ja osa ulkomailta. Kassiin voi napata kesäkorun tai alpakkaneuleen. Sukulaiskansojen käsitöitäkin on kaupan. Kassakoneen takana ei lama pelota. Kaatosade on kammottavampi vieras.

- Paksuun takkiin kietoutunut ei innostu kokeilemaan kesäkoruja. Sitäpaitsi sade kastelee tuotteitakin, huokaa tuote-esitelijä Niina Penttinen. Hän kiepsauttaa asiakkaan kaulaan nimikorun ja selvittelee kelttikorujen symboleja.

Eerolla oli eka kerta

Yli nelikymmenvuotinen historia on tehnyt Kaustisen festivaalit valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi, mutta ensikertalaisiakin riittää.Muusikko Eero Raittinen tuli torstaina ensimmäistä kertaa festivaaleille. Kaustisella hän on toki käynyt ikimuistoisella koulukeikalla takavuosina.

- Ei ole ollut keikkaa. Tää ei ole minun työjärjestyksessäni ehkä number one, hän myöntää avoimesti.

-Toisaalta on veteen piirretty viiva, missä rock loppuu ja folk alkaa, ainakin Bob Dylöanin uran kohdalla on ollut niin. Eero Raittisen muusikontaipaleella folkkia on kuitenkin ollut vähemmän kuin muuta musiikkia. Se ei estänyt häntä jammailemasta torstai iltana tosi kovalla fiiliksellä muiden muusikoiden mukana.

Gong Linna

Kiinalainen taiteilija Gong Linna on esityksillään laulanut monen suomalaisen sydämiin. Hän eläytyy hetkessä lehdistötilaisuuden musiikkinäyteessään nuoren tytön roolista virkamiehen laulutyyliin.

- Enpä ole kuullut vastaavaa, herkistyy paljon nähnyt ja kuullut ohjelmajohtaja Jyrki Heiskanenkin. Gong Linna on Kiinassa tunnettu kansanlaulaja. Hän on levyttänyt, kerännyt kansanlauluja ja opettanut erilaisia kansanlaulutyylejä ja -tekniikoita. Hän on myös kansanlaulun esittämisen uudistaja.

Muutkin kiinalaiset taitoniekat, vaikkapa torstaiyön kiinalainen vähemmistökansojen ryhmä, ovat tuoneet huikeita festivaalielämyksiä.

- Se oli todella elämys, sellainen jota harvoin kokee, ihastelee maakuntaneuvos Viljo S Määttälä. Hän seurasi esitystä keskiyön aikaan täpötäydessä areenan katsomossa.

-Vauhdikkaat kiinalaiset esiintyivät lähes sirkusmaisen taidokkaasti ja toivat kiinalaisen hengen hienosti esille.

-Tämä oli todella voimakas esitys, sano Määttälä, joka on aikaisemminkin päässyt näkemään kiinalaisten vähemmistökansojen taidonnäytteitä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa/ Ritva Karhula

Lue seuraavaksi