Toyota alkaa valmistaa hybridiautoja Euroopassa

Maailman suurin autonvalmistaja, japanilainen Toyota alkaa tehdä hybridiautoja myös Euroopassa. Ensimmäiset hybridit valmistuvat Burnastonissa Keski-Englannissa ensi vuoden puolivälissä. Moottorit kootaan Toyotan toisella tehtaalla Pohjois-Walesissa.

talous
Toyotan Auris-hybridiauto näyttelyssä Genevessä, Sveitsissä 2007.
Sandro Campardo / EPA

Sekä bensiinillä että sähköllä kulkeva hybridi on malliltaan Auris, yksi Toyotan suosituimmista malleista Euroopassa. Toyotan mukaan hybridi käyttää miltei viidenneksen vähemmän polttoainetta ja tuottaa 17 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin perusmalli.

Toyotan hybridit valmistuvat edelleen lähinnä Japanissa, mutta jonkin verran tuotantoa on myös Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa.

Yhtiö on rakentanut tulevaisuuden kasvusuunnitelmansa hybridiautojen varaan. Sen tavoitteena on myydä jo lähivuosina ainakin miljoona hybridiä vuodessa.

Britannian hallitus puolestaan arvioi, että vähäpäästöiset autot ja muut ympäristöä huomioivat tuotteet ovat yksi harvoista tuotantoaloista, jotka kasvavat taantumasta huolimatta. Toyotasta ei ole kerrottu, millaisia määriä eurooppalaisia hybridejä yhtiö kaavailee tässä vaiheessa valmistavansa.

Lähteet: Reuters, AP