1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjallisuusagentin suuri kavallus koskee Suomeakin

Ruotsalaismies on huijannut huomattavia summia amerikkalaiskirjailijoilta. Muun muassa Paul Austeria ja Joyce Carol Oatesia Pohjoismaissa edustanut kirjallisuusagentti Hanserik Tönnheim oli jättänyt vuosia välittämättä kirjailijoille kustantajan maksamat tekijäpalkkiot.

kulttuuri
Pelkästään Paul Austerin kirjoista Suomesta saaduista tuloista on jäänyt Ruotsiin tuntuva summa.
Pelkästään Paul Austerin kirjoista Suomesta saaduista tuloista on jäänyt Ruotsiin tuntuva summa.Xavier Bertral / EPA

Rahaa on jäänyt Tönnheimin taskuihin myös Suomessa myydyistä kirjoista. Pelkästään Paul Austerin kirjoista kertynyt summa on kymmeniä tuhansia euroja, kustannusyhtiö Tammen käännöskirjallisuuden päällikkö Hannu Harju kertoo.

Tönnheim on edustanut myös useita muita Tammen amerikkalaiskirjailijoita, joiden osalta tilannetta parhaillaan selvitetään. Ainakin edustaja on vaihtumassa.

- On vaikea nähdä, kuinka Tönnheim voisi jatkaa tällaisen tapauksen jälkeen, Harju sanoo YLE Uutisille.

Joyce Carol Oatesia Suomessa kustantava Otava ei ole vielä kertonut tapauksen vaikutuksesta omassa toiminnassaan. Vielä ei ole selvää, kuinka paljon suomalaiskustantajien maksamia tekijäpalkkioita on lopulta jäänyt tilittämättä kirjailijoille.

Tapaus paljastui vuosien viiveellä

Ruotsalaisen aikakauslehden Svensk Bokhandelin mukaan Tönnheim on myöntänyt pimityksen ja lopettanut agentuuritoiminnan. Maksuja on jätetty tilittämättä ainakin vuodesta 2002, kun amerikkalaiskirjailija Paul Austerin ruotsalainen kustantaja oli vaihtunut Bonniersiin.

Pimittäminen paljastui viimein, kun Joyce Carol Oatesin amerikkalainen kustantaja oli ihmetellyt Bonniersille syytä kirjailijan myynnin laskuun Ruotsissa. Myös suomalaiskustantajat saivat Yhdysvalloista ensimmäiset viestit Tönnheimin toiminnan epäselvyyksistä viime viikolla.

Lehden mukaan rojaltimaksuja selvitetään pelkästään Ruotsissa noin 500 sopimuksen osalta, koko Pohjoismaiden alueen osalta tapauksen laajuus on vielä hämärän peitossa.

Myöskään tapauksen lainopillisia seurauksia ei vielä tiedetä, sillä rikos on pohjoismaalaisittain ainutlaatuinen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi