Holmlund: Pitsiviikko tärkeä kulttuurinviejä

Rauman museo on vuosien ajan rakentanut ansiokkaasti kansainvälistä yhteistyötä. Näin totesi sisäasiainministeri Anne Holmlund avatessaan perjantai-iltana Rauman museon pitsinäyttelyn.

pitsi
YLE / Tytti Rintanen

Vanhalla Raatihuoneella ministeri toi puheessaan esille, että Rauman pitsiviikot sopivat erinomaisesti suomalaisen kulttuurin tunnetuksi tekemiseen.

Ministerin mielestä tiivistyvä yhteistyö kolmen pitsikeskuksen Rauman, Vadstenan sekä Pietarin kesken on merkittävä avaus.

Raumalla lauantaina alkava Pitsiviikko esittelee kotimaisten pitsien lisäksi ulkomaista nypläystyötä.

Holmlund totesi, että pitsinnypläys ja taidekäsityöt ovat oivallisia esimerkkejä paikallisen osaamisen ja luovuuden vaalimisesta. Suomen menestyminen kansainvälisessä kilpailussa ei voi rakentua pelkästään osaamisen ja tiedon varaan. Myös luovuudesta on tullut yhä tärkeämpi kilpailuvaltti, mikä huomioidaan nykyisessä hallitusohjelmassa, jossa kulttuuriasioilla on oma selkeä painoarvonsa.

"Yhteistä omaisuutta"

Holmlund korosti, että merkittävää pitsiviikossa on ajatus taiteesta kaikkien yhteisenä omaisuutena.

- On erityisen hienoa saada kansainvälisesti tunnettuja ja arvokkaita Vadstenan pitsejä näytteille Raumalle. Uusi näyttely antaa meille erinomaisen mahdollisuuden tutustua pohjoismaisen pitsinnypläysperinteen helmiin.

Pitsiviikon näyttelyitä on Vanhalla Raatihuoneella, Marelassa, kulttuuritalo Posellissa sekä Pruutmestarskan näyttelytilassa .

Ensimmäisen kerran Pitsiviikko järjestettiin jo vuonna 1971.

Lähteet: YLE Satakunta