Japanilainen graafikko hurmaantui Suomesta

Naoji Ishiyama muutti perheineen Japanista Jyväskylään kuusi vuotta sitten. Tällä hetkellä hän työskentelee Jyväskylän Grafiikkakeskuksessa. Suomeen tulemisen taustalla oli pyrkimys henkilökohtaiseen muutokseen.

grafiikka
YLE / Jaana Kivi

Jyväskylän Grafiikkakeskus menestyy maailmalla. Keskuksen taidegraafikko Naoji Ishiyama menestyi Kanadassa järjestettävässä grafiikkakilpailussa. Viime viikolla hän tuomaroi ensimmäisen kerran taidegrafiikkakilpailua Puolassa. Tuomariksi kutsuminen on harvinaista ja tuomarointi on kunniatehtävä.

Halu muuttua ajoi Suomeen

- Ennen kuin tulin Suomeen työskentelin taidegraafikkona Japanissa. Oli hetkiä, jolloin minusta tuntui, etten pysty tekemään taidetta. Sitä kesti melkein kaksi vuotta. Japanissa halusin ilmaista tunteitani niin voimakkaasti kuin mahdollista, koska ajattelin, että muuten kukaan ei huomaisi. Yritin kaikenlaisia keinoja, jotta teokseni olisivat mahdollisimman voimakkaita. Käytin paljon kontrastia ja epätavallisia aiheita. Lopulta minusta alkoi tuntua, etten saa enää yhteyttä taiteeseeni. Siksi halusin muuttaa itseäni.

- Näin sattumalta luettelon suomalaisten taidegraafikoiden näyttelystä Italiassa. Ennen sitä en tiennyt Suomesta mitään. Koin kuitenkin hyvin voimakkaita ja ainutlaatuisia tunteita jokaisen luettelossa olleen suomalaisen taideteoksen kohdalla. Ajattelin, että työt kuvastavat jonkinlaista suomalaista maalaisjärkeä, joka oli minulle tuntematonta. Etsin muutosta taiteeseeni, ja ajattelin, että tämä on nyt se, kertoo Naoji Ishiyama.

Suomeen muuttamisen jälkeen Naoji Ishiyaman taide onkin saanut hennompia piirteitä. Poissa ovat dramaattiset ja uhkaavan näköiset kuvat ruuvipäisistä hahmoista. Nykyiset teokset kuvaavat monenlaisia esineitä, kuten rikkoutunutta sähkölamppua. Tyyli on läpikuultava ja hauras.

Taiteilijasta tuomariksi

Naoji Ishiyama on voittanut useita palkintoja kansainvälisissä taidegrafiikkakilpailuissa. Viimeisimmän hän kävi hakemassa muutama viikko sitten Kanadasta. Tänä kesänä Ishiyama kutsuttiin ensimmäistä kertaa harvinaiseen ja kunnialliseen tuomarin tehtävään, joka kolma vuosi järjestettävään taidegrafiikkakilpailuun Puolaan.

- Periaatteeni on, etten osallistu tuomarointiin, koska en halua arvostella muiden töitä. Mutta Krakovan taidegrafiikkakilpailu on minulle erityinen. Kun aloitin taidegraafikkona, yritin ottaa osaa tuohon kilpailuun, mutta epäonnistuin monta kertaa. Sitten pääsin sisään ja sain palkinnon. Olen käynyt Krakovassa monta kertaa ja pidän kaupungista. Olen hyvin kiinnostunut, mitä taidegrafiikkakilpailussa tapahtuu, sanoo Ishiyama.

- Muutamassa kuukaudessa on tapahtunut paljon ja olen tavannut paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Olen nähnyt paljon mielenkiintoista taidetta, joten olen tällä hetkellä vähän pyörällä päästäni, naurahtaa Ishiyama.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Emilia Mölsä