Ilkivalta kiusana Helsingin uimarannoilla

Rantojen kuivakäymälöitä on poltettu, pukukoppeja hajotettu ja roska-astioita heitetty veteen. Myös roskakatokseen kuumana heitetyt kertakäyttögrillit aiheuttavat tulipaloja.

uimarannat
hiekkarantaa, vettä ja uimareita
YLE

Lisäksi pelastuslauttoja ja -renkaita tyrkätään mereen. Esimerkiksi Kallahden Kainalon uimarannalla tyrkätään pelastuslautta mereen kerta toisensa jälkeen ja työntekijät joutuvat etsimään sitä mereltä. Myös pelastusrenkaita heitetään veteen jatkuvasti.

Auringonpalvojat jättävät myös rannan täyteen roskia. Erityisesti Hietaniemen uimarannalla näkymä on ollut lohduton ennen siivousta.

Helsingin liikuntaviraston saaristopäällikkö Sanna Kallionpää pitää hyvänä tölkkien ja muovipullojen yleistymistä, koska se on helpottanut rantojen lasinsiruongelmaa.

Ilkivallan korjaaminen ei ole halpaa. Kallionpää kertoo yhden käymälän maksavan noin 1000 euroa, roskakatoksen ja pukukopin 3000 euroa.

Tietämättömyyttä ja rötöstelyä

Liikuntavirasto on myös joutunut asentamaan painonapit rantasuihkuihin, koska ne jätetään valumaan. Tässä kysymys on enemmän tietämättömyydestä, suihkujen vesi ei tule merestä, vaan vesijohtoverkosta.

Lisäksi rantojen kioskeihin on murtauduttu esimerkiksi Marjaniemessä ja Kallahdenniemessä.

Helsingin kaupungilla on 15 valvottua ja 13 valvomatonta uimarantaa. Valvottuja uimarantoja valvotaan aamu kymmenestä ilta kuuteen. Niiden pohja on puhdistettu ja veden laatua seurataan jatkuvasti. Rannat myös siivotaan säännöllisesti.

Lähteet: YLE Helsinki