1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mandela pyytää syntympäivälahjaksi hyviä tekoja

Etelä-Afrikan apartheidin vastaisen taistelun johtaja ja entinen presidentti Nelson Mandela täyttää lauantaina 91 vuotta. Mandela on pyytänyt syntymäpäivälahjakseen, että ihmiset tekisivät päivän aikana jotakin hyvää.

Nelson Mandela vietti syntymäpäiviään kotonaan Houghtonissa, Johannesburgissa. Kuvassa myös hänen pojanpojanpoikansa Ziyanda Manaway sekä vaimo Graca Machel. Kuva: Debbie Yazbek / EPA

Mandelan nimeä kantavien hyväntekeväisyysjärjestöjen perustamaa Mandela-päivää vietetään nyt ensi kertaa. Jokavuotiseksi suunniteltuna päivänä ihmisiä kehotetaan omistamaan 67 minuuttia toisten hyväksi toimimiseen. Luku 67 viittaa vuosiin, jotka ovat kuluneet Mandelan ryhtymisestä tasa-arvon täysipäiväiseksi puolustajaksi.

Etelä-Afrikassa muun muassa kerätään vaatteita köyhille lapsille ja korjataan rakennusta kodiksi ihmisille, jotka jäivät asunnotta Johannesburgissa riehuneessa tulipalossa.

New Yorkissa Yhdysvalloissa järjestetään Mandela-päivänä konsertti, jonka tuotto käytetään aidsin vastaiseen työhön. Konsertissa esiintyvät muun muassa Stevie Wonder ja Aretha Franklin.

Mandela on saanut runsaasti syntymäpäiväterveisiä omasta maastaan ja maailmalta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo omassa tervehdyksessään, että Mandela on YK:n ylimpien arvojen ruumiillistuma.

Iän haurastuttama Mandela ei itse osallistu julkiseen juhlintaan, vaan viettää syntymäpäiväänsä kotonaan perheensä ja ystäviensä parissa.