Yhdysvaltain "luotetuin mies" Walter Cronkite kuoli

Yhdysvaltain luotetuimmaksi mieheksi kutsuttu uutistenlukija Walter Cronkite on kuollut. Cronkite oli CBS-kanavan tärkein uutiskasvo vuosina 1962 - 1981. Hänen lukemanaan yhdysvaltalaiset kuulivat muun muassa presidentti John F. Kennedyn ja ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin murhista ja Watergate-skandaalista.

Ulkomaat
Cronkite kertoi amerikkalaisille J.F. Kennedyn kuolleen. Suru oli luettavissa hänen olemuksestaan.Reuters-TV

Cronkiten pitkälle uralle osuivat Yhdysvaltain mustien kansalaisoikeusliikkeen nousu, koko Vietnamin sota ja ihmiskunnan ensimmäinen kuumatka. Ennen päätymistään tv-ruutuun hän oli ehtinyt raportoida toimittajana muun muassa Nürnbergin natsioikeudenkäynneistä.

CBS:n uutisten päätoimittaja Sean McManus sanoo, että kanavaa, journalismia tai edes Yhdysvaltoja on vaikea kuvitella ilman Walter Cronkitea. Nykykollegojensa mukaan hän oli kaikkien aikojen ensimmäinen varsinainen uutisankkuri.

Cronkitella oli tapana päättää lähetykset sanoihin "and that's the way it is" eli "näin asia on". Kansalaiset luottivat näihin sanoihin, sillä vuonna 1972 tehdyssä mielipidekyselyssä Cronkite päihitti uskottavuudellaan kaikki poliitikot ja uskonnolliset johtajat.

Cronkite moitti uutisten viihteellistymistä

Presidentti Barack Obama sanoi Yhdysvaltain tunteneen Cronkiten sekä ikonina että luotettavana ystävänä. Hän oli vakauden ääni epävakaassa maailmassa, Obama sanoi Cronkiten kuoleman jälkeen antamassaan tiedotteessa.

Cronkite sai uransa aikana lukuisia Emmy- ja muita palkintoja, ja hänen palkkakuitissaan oli tiettävästi seitsennumeroinen luku.

Vaikka hän ei kaihtanut antaa haastattelua Playboy-lehdelle tai esiintyä tv:n viihdeohjelmassa, hän arvosteli ankarasti itse uutisten viihteellistymistä. Hän sanoi, ettei televisio voi ikinä korvata lehtiä, sillä puolen tunnin uutisista ei ole antamaan maailmasta syvällistä kuvaa.

Toimittajana jo toisessa maailmansodassa

Walter Leland Cronkite Jr. syntyi vuonna 1916 St. Josephissa Missourissa hammaslääkäriperheeseen. Perhe muutti Houstoniin, kun poika oli kymmenvuotias, ja siellä hän myös sai ensikosketuksen journalismiin päästyään kesätöihin The Houston Post -lehteen.

Varsinainen ura alkoi paikallisradiossa ja jatkui United Press -uutistoimistossa, joka lähetti hänet Lontooseen raportoimaan toisen maailmansodan kulusta. Hän oli mukana muun muassa pommituslennoilla Saksassa. Viimeiset kaksi uutistoimistovuottaan hän työskenteli kirjeenvaihtajana Moskovassa. CBS:n leipiin Cronkite siirtyi vuonna 1950.

Cronkite oli naimisissa paikallisradioaikoinaan tapaamansa työtoverin Betsy Maxwellin kanssa. Pariskunnalla oli neljä lasta. Cronkite jäi leskeksi vuonna 2005. Silloin hän sairasteli jo itsekin verenkierto-ongelmien vuoksi. Walter Cronkite kuoli 92-vuotiaana perjantaina New Yorkissa, jossa hän oli asunut suurimman osan elämästään.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, DPA