Luomukanat päätyvät turkiseläinten rehuksi

Kuluttajien kiinnostuksesta huolimatta luomubroileria tai luomukanaa ei marketeista edelleenkään saa. Samalla esimerkiksi luomumunia tuottavat maatalousyrittäjät eivät tiedä, miten pääsivät eroon munintansa lopettaneista luomukanoista. Isoja teurastamoja pienet luomukanaerät eivät kiinnosta.

Kotimaa
Kanan pää lähikuvassa.
Anna Huittinen / YLE

Kuluttajatutkimuskeskuksen kyselyiden mukaan monia kuluttajia ahdistaa broilerien tehotuotantoon liittyvä nopea kasvatus ja ahtaat olot. Luomutuotannossa eläimet voivat hyvin, mutta luomubroileria tai -kanaa ei marketeista saa.

Samaan aikaan kun marketit myyvät "ei oota" luomusiipikarjan kohdalla, lappeenrantalainen luomumunan tuottaja Aki Kuorttinen jakaa munintansa lopettaneet luomukanat ilmaiseksi paikallisille ihmisille.

- Lähinnä olemme puskaradion kautta tarjoilleet kanoja sukulaisille, ja he ovat sitten käyneet teurastamassa itselleen grilliin ruokaa. Sana on myös levinnyt tasaisesti, ja moni on asiasta innostunut, kaupasta kun näitä ei saa.

Minkäänlaista markkinarakoa luomukanoille ei Kuorttisen mukaan ole, sillä teurastamot eivät ole kiinnostuneita pienistä luomueristä. Luomukanalan kanaerän vaihdon yhteydessä Kuorttisen pihassa onkin kova kuhina, kun ihmiset hamstraavat pakkasiinsa yhteensä 3 000 ilmaista luomukanaa.

- Kanasta otetaan lihat, ja loppu menee paikallisille kettumiehille. Eihän siitä nyt muuta jääkään kuin siipiä ja höyheniä.

Suuret yritykset karttavat luomukanaa

Lihayrityksiä luomubroileri ei kiinnosta. Atria ei innostu luomukanoistakaan - ei vaikka ne saisi ilmaiseksi. Atrian tuoteturvallisuusjohtajan Merja Leinon mukaan luomusiipikarjan mahdollisuus liikkua ulkona aiheuttaa muun muassa salmonellariskin.

- On lähes mahdotonta ajatella, että ottaisimme sellaisen riskin, että jokin eläintauti siirtyisi teurastamon kautta meidän broileriketjuun.

Eviran mukaan suomalaiset luomukanat päätyvätkin pääosin rehuksi turkiseläintarhoille.

Lähteet: YLE Uutiset / Suvi Sikstus