Mumbain terrori-iskusta epäilty tunnusti

Intiassa Mumbain marraskuisesta terrori-iskusta syytetty mies on yllättäen tunnustanut osallisuutensa iskuun. 21-vuotias pakistanilainen Mohammad Ajmal Kasab on ainoa iskusta epäillyistä aseistautuneista terroristeista, joka selvisi hengissä.

Ulkomaat
Taj Mahal -hotelli oli yksi terroristien kohteista.
Taj Mahal -hotelli oli yksi terroristien kohteista.Harish Tyagi / EPA

Kasab tunnusti syyllisyytensä maanantaina mumbailaisessa tuomioistuimessa. Vielä toukokuussa hän kiisti kaikki häntä vastaan esitetyt 86 syytettä, joukossa murha ja sodankäynti Intiaa vastaan.

166 ihmistä kuoli ja 300 haavoittui, kun kymmenen aseistautunutta terroristia hyökkäsi marraskuussa useisiin kohteisiin Mumbaissa, muun muassa päärautatieasemalle, kahteen luksushotelliin ja juutalaiskeskukseen.

Ei ole tiedossa, miksi Kasab tunnusti nyt aiemmin kiistämänsä rikokset. Intialaisten televisiokanavien mukaan Kasabin asianajaja ei tiennyt tunnustuksesta etukäteen. Myös syyttäjä sanoo tunnustuksen tulleen yllätyksenä.

Pitkässä lausunnossaan Kasab kertoi yksityiskohtia ryhmänsä venematkasta Pakistanista, saapumisesta Mumbaihin ja terrorihyökkäyksestä.

Intia epäilee, että iskun takana on Pakistanissa toimiva kielletty islamistiryhmä Lashkar-e-Taiba. Iskun jälkeen Intia katkaisi rauhanneuvottelut Pakistanin kanssa ja vaati Pakistanilta toimia iskun takana olevien saamiseksi oikeuden eteen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP