1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurilehtikatsaus 20.7.

Kulttuurilehtikatsauksessa mietitään, miksi on vaikeaa tunnustaa olevansa natsi. Lisäksi puhutaan rokkielämän käytöskoodeista sekä loman tyhmentävästä vaikutuksesta.

Kuva: YLE

Teppo Tiilikainen on haastatellut Günter Grassia viimeisimpään Suomen Kuvalehteen. Kun Grassin Peltirumpu ilmestyi 50 vuotta sitten, Grass oli vakuuttunut, ettei sitä ymmärrettäisi edes Baijerissa, saati sitten Yhdysvalloissa.

Viime vuosina ymmärrystä vaille on kuitenkin jäänyt kirjailija itse. Kolme vuotta sitten ilmestyi Sipulia kuoriessa -teos, josta paljastui, että Grass on ollut kansallissosialisti. ”Päädyin Waffen SS-joukkoihin kuten sadattuhannet ikätoverini”, Grass kertoo.

Toimittaja Teppo Tiilikainen kirjoittaa, että Grass saa syyttää kohusta itseään: "Hän oli esiintynyt vuosikymmeniä kansakunnan moraalinvartijana ja omatuntona, mutta vaiennut omassa asiassaan."

Grassin puolustus on paitsi historiallinen, myös hyvin inhimillinen: "En kerta kaikkiaan keksinyt sopivaa muotoa ja yhteyttä asian kertomiseen."

Käytöstapoja rokkikeikalle

Ville Laakso toivoo uuden Rumban kolumnissaan edes jonkunlaisia käytöstapoja rokkiyleisöltä.

Esimerkkinä Ville Laakso käyttää Bruce Springsteenin Tampereen keikkaa. Yleisö oli käyttäytynyt tylsästi, jopa epäkohteliaan välinpitämättömästi.

Laakso kirjoittaa: "Kun välillä käänsin katseeni pois lavalta, kenttäkatsomo näytti olevan täynnä ilottomia sivustaseuraajia, jotka eivät edes vaivautuneet taputtamaan kappaleiden välissä."

Keikan ajan Laakso vielä jaksoi pitää henkilökohtaista tunnelmaansa yllä, mutta poistuminen Ratinan betonikolossista tuntuu olleen liikaa. "Suurin osa väestä näytti siltä, että heillä oli kiire kotiin syömään juustovoileipiä ja katsomaan televisiota. Kukaan ei näytä järkevältä suu auki ja kädet ilmaan kohotettuina, mutta jos kollektiivisen konserttikokemukseen jättää osallistumatta, pilaa ilon paitsi muilta, myös melko varmasti itseltään."

Loma tyhmentää

Pekka Lehtosaari väittää uudessa Episodi-lehdessä, että perinteinen lomailija välttää älyllisiä haasteita ja haluaa vain loikoilla rannalla. Väitteestä voi olla monta eri mieltä, mutta tämä on tärkeää: jo kuukauden aivoloma näkyy testeissä.

"On tutkittu, että ihminen on aina ollut kaikkein tyhmimmillään palatessaan kesälomalta. Pahimmillaan tämä näkyy pitkää kesälomaa viettävillä lapsilla ja opettajilla. Molemmat ryhmät haluavat kesän ajan pysyä mahdollisimman kaukana kaikesta opiskelua muistuttavasta."

Pekka Lehtosaari tarjoaa myös estolääkitystä älykkyyden laskuun: mene elokuviin.