Sekajätteestä taistellaan

Yhdyskuntajätteestä on tullut kysyttyä tavaraa. Sekä kunnat että yksityiset yritykset haluaisivat jätteen itselleen.

jätteet
Jäteauto kippaa lastin jätekasaan
Jäteauto tuo jätteitä Kujalan jätekeskukseenYLE Lahti

Kunnat ovat velvollisia huolehtimaan kotitalouksien ja ravintoloiden sekajätteestä. Kunnat rakentavat polttolaitoksia, joiden raaka-aine pitäisi turvata.

Yritykset puolestaan havittelevat yhdyskuntajätettä itselleen jalostaakseen siitä muun muassa polttoainetta. Kättä väännetään jätelain muutoksen yhteydessä.

- Jos on vain vastuu, että pitää järjestää se jätehuolto eikä ole oikeutta siiheen jätteeseen niin silloin ei voi olla varma, tuleeko se jäte ollenkaan. Vaikea tehdä pitkäkantoisia päätöksiä, jotka edellyttävät sitoutumista jätevirtaan, toteaa Päijät-Hämeen jätehuollosn toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

Tuula Honkasen mukaan on vaikea tehdä pitkäjänteisiä jätehuoltopäätöksiä sellaisessa tilanteessa, ettei ole oikeutta jätteeseen. On vain velvollisuus hoitaa jätehuolto kuntoon.

Yksityiset yrittäjät vastustavat polttolaitoksia.

Toimitusjohtaja Mika Anttonen ST1:stä sanoo, että mikäli jätteenpolttokapasiteetti ylimitoitetaan ja polttolaitoksille annetaan monopoli jätteeseen, on riski että kierrätys vaikeutuu ja uudet innovaatiot jätteiden uudelleen käytössä jäävät etekemättä.

Yhdyskuntajätettä syntyy vuosittain 2,5 miljoona tonnia. Siitä yli puolta hallitsevat kunnat.

Lähteet: YLE