Ylöjärven asuntomessujen Puuvuori on kasvanut 13 vuotta

Asuntomessut tuovat kohdekaupunkiinsa aina jonkinlaisia uusia kiintopisteitä ja ihmettelyn kohteita. Kuka muistaa vuonna 1996 pidettyjen Ylöjärven messujen ympäristötaideteoksen Puuvuoren?

ympäristötaide

Puun teemavuonna pidetyt Ylöjärven asuntomessut vuonna 1996 saivat messukohteekseen ympäristötaideteoksen nimeltä Puuvuori. Teoksen suunnitteli ympäristötaiteilija Ages Denes. Teos on 420 metriä pitkä, 270 metriä leveä ja 28 metriä korkea.

Kymmenen tuhatta männyn tainta tarkassa järjestyksessä luovat spiraalin keskipisteenään mäen nyppylä. Puuvuori oli suuri ponnistus, sillä jokaisella männyntaimella oli oma istuttajansa. Tämä ympäristötaideteos oli sorakuopan tyylikäs maisemointihanke.

Eero Tyrkkö oli työnjohtajana tässä suuressa maansiirtohankkeessa, mies vaikutti Puuvuoren syntyyn tuolloin myös valtuustosta käsin. Tyrkön mielestä Puuvuori on hieno hanke, soramontuille pitää keksiä jotain muuta kuin motocross-ratoja. Tyrkkö toivoo, että Puuvuori saisi kasvaa rauhassa vielä usean kymmenen vuoden ajan.

Tällä hetkellä taideteosta on vaikea hahmottaa maan pinnalta. Taimet ovat kasvaneet hyvin epätasaisesti, toisaalla taimia on jopa kuihtunut, toisaalla puut ovat jo yli kaksimetrisiä. Maa-aines alueella on varsin vaihtelevaa.

Parhaiten ympäristötaideteoksesta saa käsityksen ilmasta ihaillen. Jos pienlentokoneella pääsee kierrokselle, kannattaa bongata teos Pinsiön rajamailta. Paikan päällä Puuvuorta on vaikea ymmärtää kokonaisuutena, mutta jonkinlaisen käsityksen työstä saa kipuamalla 28 -metrisen huipun laelle.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi