1. yle.fi
  2. Uutiset

Odotettavissa erinomainen rapukausi

Huomenna alkavasta ravustuksesta voidaan odottaa ennätyshyvää, sillä Keski-Suomen vesiin jäi viime kauden jäljeltä runsaasti rapuja.

luonto
YLE

- Meillä on molemmat lajit, sekä täplärapu että jokirapu erinomaisessa kunnossa siinä mielessä, että viime syksynä ravustuksen päättyessä meidän kirjanpitoravustajien saalistietojen mukaan vesiin jäi hyvät määrät rapuja. Kyllä vähintään yhtä hyvä vuosi on tulossa kuin viime vuosi, joka oli todennäköisesti sataan vuoteen paras vuosi, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen rapuohjelman päällikkö Markku Pursiainen.

Syynä on kantojen vahvistuminen eli hyvä poikastuotto.

- Päijänne on ollut meidän tärkein seurantakohde vuodesta 2006. Joka kevät me olemme saaneet erinomaisen hyvät määrät poikasia, nimenomaan täpläravun poikasia. Sehän tietää sitä, että kolmenkin vuoden päästä meillä on paljon rapuja.

Parhaat saaliit elo- ja syyskuussa

Markku Pursiainen arvelee, että kylmähköstä alkukesästä johtuen alkukaudesta rapusaaliiden määrä on heikohko.

- Veikkaisin, että parhaat saaliit ovat elokuun alkupäivinä, ja jos on varaa pitää rapujuhlia vielä syyskuussa, niin silloinkin tulee rapuja paljon. Ravut ovat nyt kuorenvaihdossa suurelta osin ja elokuun alkuun mennessä tavallaan "kypsyvät" ja sitten tulee jo toinen porukka syyskuun alussa.

Ravustuskausi alkaa huomenna puolilta päivin. Pääosa Keski-Suomen rapukannasta on kotoperäistä jokirapua. Täplärapua on istutettu muun muassa Päijänteeseen, Liesveteen ja Konneveteen. Ravustuskaudesta on odotettavissa paitsi runsassaaliinen, myös kohtuullisen pitkä.

- Oikeastaan rapukausi saisi jatkua pidempäänkin, koska erityisesti täplärapu on sellainen, että sen saalis ei hiivu ennen kuin syyskuun lopulla ja kun ravustettavaa on paljon, niin kannattaahan omaa luonnonvaraa hyödyntää, sanoo Pursiainen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi