1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirsikka

Lämpenevä ilmasto tuo makeutta kirsikkaan

Uusia lajikkeita jalostetaan jo täyttä päätä lämpimiä aikoja odotellessa. Maa- ja elintarviketalouden Piikkiön yksikössä työn alla ovat mm. luumu, kirsikka ja päärynä.

kirsikka
Professori Risto Tahvonen.
Professori Risto Tahvonen.YLE / Johanna Laine

Uusien lajikkeiden jalostus on aloitettu siitä, että Piikkiöön on tuotu eteläisiä lajikkeita lähinnä Baltian maista. Osa etelän lajikkeista voi soveltua sellaisenaan Lounais-Suomen puutarhoihin.

- Risteyttämällä kotimainen ja etelästä tuotu lajike saadaan lisää pakkasenkestävyyttä, pohtii professori Risto Tahvonen MTT:n Piikkiön laitokselta.

Uusille lajikkeille on ladattu kovia odotuksia. Kirsikasta on tulossa entistä makeampi ja luumuun tulee lisää makua.

Päärynässä jalostuksella haetaan suurempaa kokoa. Näin päärynästä voisi tulla kaupallisesti mielenkiintoinen ja arvokas puutarhahedelmä.

- Makeamman kirsikan kohdalla haasteita tuovat rastaat ja kottaraiset. Makea kirsikka katoaa takuuvarmasti lintujen suihin, jos marjoja ei suojaa verkolla, sanoo Tahvonen.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi