1. yle.fi
  2. Uutiset

Apollo 11:n miehistö kehottaa suuntaamaan Marsiin

Ensimmäisen kuulennon astronautit kehottavat ihmiskuntaa suuntaamaan nyt Marsiin. Heidän mielestään paras keino kunnioittaa Apollo 11:n astronautteja on seurata heidän jalanjäljillään ja rohkeasti tehdä uusia tutkimusmatkoja.

Ulkomaat
Neil Armstrong
Nasa

Smithsonian-instituutin Kansallisessa ilmailu- ja avaruusmuseossa sunnuntaina puhuneet astronautit sekä muistelivat mennyttä että hahmottelivat tulevaisuutta.

Tilaisuudessa esiintyi myös julkisuutta tavallisesti välttelevä Neil Armstrong, joka astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle 21.7.1969. Armstrong totesi, että avaruuskilpailu oli rauhanomaista kilpailua Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä. Molemmat saattoivat tavoitella korkealle tieteen, oppimisen ja tutkimuksen saralla.

Toisena kuun pinnalle astunut Buzz Aldrin puolestaan kehotti jatkamaan tutkimusmatkailua Marsiin. Hän toivoo ihmisten laskeutuvan Marsiin 66 vuotta Kuuhun laskeutumisen jälkeen, kuten matka Kuuhun tehtiin 66 vuotta sen jälkeen, kun Wrightin veljekset lensivät ensi kertaa lentokonetta. Mars-lento olisi silloin vuonna 2035.

Armstrongin ja Aldrinin kuukävelyn aikana yksin Kuuta kiertänyt Apollo 11:n komentomodulin lentäjä Michael Collins sanoi, ettei Kuu ole kiinnostava, vaan Mars.

- Joskus ajattelen, että lensin väärään paikkaan. Mars oli aina suosikkini, niin lapsena kuin nytkin. Haluaisin Marsista tulevan keskipisteen, kuten John F. Kennedy keskittyi Kuuhun, Collins totesi.

Kuulennon johtaja Christopher Kraft sanoi, että uutta teknologiaa tarvittaisiin, sillä sitä ei ole tullut Apollon jälkeen.

Apollo 11 laskeutumisesta Kuuhun tuli maanantaina kuluneeksi 40 vuotta. Tiistaina juhlitaan ensimmäisen kuukävelyn vuosipäivää. Yhdysvalloissa juhlinta käynnistyi maanantaina, jolloin presidentti Barack Obama tapasi Apollo 11:n miehistön Valkoisessa talossa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi