1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pätkätyöläiselle halutaan oma lomapankki

Moni pätkätyöläinen ei pysty pitämään kesälomaa. Nykyisin pätkätöitä tekeville lomat maksetaan usein rahana toisin kuin vakinaisille työntekijöille. Pätkätyöläisiä syrjii myös se, että lomaa kertyy ensimmäisen työvuoden aikana vähemmän.

Kuva: YLE

STTK:lainen toimihenkilöliitto Erto väläyttää pätkätyöläisten lomien takaamiseksi uudenlaista vuosilomapankkia, jossa kertyneet lomat seuraisivat työntekijän mukana uuteen työpaikkaan. Lomat mietityttävät monia, sillä pätkätöitä tekee 300 000 - 400 000 suomalaista.

Erton puheenjohtaja Tapio Huttula kertoo, että liitto vaatii eriarvoisuuden lopettamista.

- Luotaisiin sellainen järjestelmä, jossa ihminen voi pätkätyösuhteista kerryttää vuosilomaa vaikka valtion ylläpitämään pankkiin. Sillä lailla työntekijä ei olisi kiinni siinä, että pitää olla pitkäaikainen työnantaja, jonka työsuhteessa voi lomaa pitää, Huttula kuvailee.

Pätkätyöläisten kannalta epäkohtana on se, että pätkätöissä alle vuoden työsuhteista kertyy vähemmän lomaa kuin pidemmistä. Sitäkin enemmän pätkätyöläistä voi haitata, että palkalliselle lomalle ei välttämättä pääse lainkaan, kun työnantajat vaihtuvat.

Työpaikkojen vakituiselle väelle tuttuun täyteen vuosilomaan taas vaaditaan puolentoista vuoden työsuhde, mikä on nykyisessä pätkämaailmassa pitkä aika.

Tuotekehittelijänä työskentelevä Nina Hirvonen ehti viettää pätkätöiden takia kaikkiaan viisi kesää ilman lomaa.

- Kyllähän se tietysti vähän harmittaa, kun kaverit lähtevät rannalle ja itse jää sitten töitä tekemään. Mielestäni jokaiselle pitäisi olla jonkinlainen kesäloma.

Hirvonen sai vuosien pätkätöiden jälkeen vakituisen paikan ja odottaa lomaa innolla.