Ulosoton perintäkuluja arvostellaan

Suomalaiset maksavat valtiolle vuosittain kymmeniä miljoonia euroja ulosoton perintäkuluina. Perintäkuluilla katetaan ulosoton kustannuksia. Loppusummasta suurimman osan muodostavat oikeudenkäyntikulut. Kun kuluihin lisätään ulosottomiehen perintäkulut, kasvaa velallisen maksettava summa usein moninkertaiseksi.

Kotimaa

Ulosoton kautta peritään veroja, julkishallinnollisia maksuja, sakkoja ja yksityisoikeudellisia saatavia. Perintätoimistot saavat vuosittain yli neljä miljoonaa toimeksiantoa saataviaan odottavilta yrityksiltä tai julkishallinnollisilta laitoksilta.

Viime vuonna ulosoton kautta saatiin perittyä yli 700 miljoonaa euroa maksamattomia laskuja ja ulosoton kustannuksia.

- Ajatuksena on, että kun velalliset tavallaan aiheuttavat ulosoton, he maksavat siitä aiheutuneet kulut. Ulosoton kustannukset ovat 80 miljoonaa euroa vuodessa, velalliset maksavat tästä summasta 50 miljoonaa perintäkuluina, selvittää johtava kihlakunnanvouti Timo Heikkinen Helsingin ulosottovirastosta.

Perintätoimisto Intrum Justitian lakiasianjohtaja Jyrki Lindström kertoo, että perintätoimistot saavat perittyä niille tulleista laskuista noin 80 - 90 prosenttia. Keskimääräinen velka vaihtelee Lindströmin mukaan 50 ja 200 euron välillä.

Nimimerkki Ihmisarvo arvostelee perintätoimistoja.

"Tällainen toiminta on koronkiskontaa ja loukkaa velallisen ihmisarvoa. Perintatoimistot repii huippuvoittoja, köyhien kustannuksella parilla paperilapulla! Tällainen ei voi olla oikein!",

Nimimerkki Äiti katsoo naisten joutuvan liian usein maksajan rooliin.

"Ajatuksena on, että kun velalliset tavallaan aiheuttavat ulosoton, he maksavat siitä aiheutuneet kulut." Tuo koskee kaikkia muita paitsi yksinhuoltajia! Jos isä ei suostu maksamaan elatusmaksua muutoin kuin ulosoton kautta, ihme kyllä äiti maksaa perintäkulut!!! Tässä tapauksessa ulosottovirasto ja valtio katsovat äidin "aihettaneen" kulun (lapsen). Maailma on miesten!"

"Pöyristyttävää tuo elatusavun ulosottomaksujen maksattaminen äidillä... Tällaiset asiat saa veren kiehumaan suonissa!! On oikein, että velallinen maksaa ulosottokulut, mutta jonkinnäköistä oikeudenmukaisuutta toimintaan", Tarmo puolustaa.

"Ei velallisia saisi tuolleen kurmoottaa. Heikomman tilanteen hyväksikäyttö, velkojen lisääminen yksipuolisesti, omien kulujen lisääminen toiselle ja omien kulujen vähentäminen velan lyhennyksestä tulisi tuomita epäeettisenä toimintana ja lopettaa", nimimerkki AnttiR toteaa.

UUTISTA PÄÄSEE KOMMENTOIMAAN TÄÄLTÄ: Ulosoton kautta virtaa miljoonia euroja

Lähteet: YLE Uutiset