Helsinki kilpailee vuoden 2012 muotoilupääkaupungin tittelistä

Helsinki on päässyt vuoden 2012 maailman muotoilupääkaupunki -haun finaalivaiheeseen. Toinen World Design Capital -finaaliin selvinnyt kaupunki on Alankomaiden Eindhoven.

kulttuuri

Vuoden 2012 valintaa haki yhteensä 46 kaupunkia kaikkiaan 27 maasta. Maailman muotoilupääkaupunki 2012 julkistetaan marraskuussa. Helsingin ja Eindhovenin valitsi loppuvaiheeseen kansainvälinen tuomaristo, joka vierailee elokuussa kummassakin kaupungissa.

Helsingin hakemuksen takana ovat myös Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti. Hakemus tehtiin muotoilualan toimijoiden, yritysten, korkeakoulujen ja valtion yhteistyönä.

Maailman muotoilupääkaupungin asema myönnetään joka toinen vuosi yhdelle kaupungille maailmassa. Maailman muotoilupääkaupungilta edellytetään muotoilun alalla osoitettua mainetta, johtajuutta ja toimintaa.

World Design Capital on kansainvälisten muotoilujärjestöjen projekti. Maailman ensimmäinen muotoilupääkaupunki oli vuonna 2008 Italian Torino, jolle nimitys myönnettiin kokeiluhankkeena ilman hakua. Ensi vuonna World Design Capitalin titteliä kantaa Etelä-Korean Soul.

Lähteet: YLE Uutiset