Maalaisjärki pitää pinnalla

Baywatch on kaukana Suomen uimarantavahtien työstä. Yhden ihmisen vastuulla voi olla jopa tuhannen ihmisen uimatouhut ja henki, mutta ainakin Hämeessä järkeä piisaa uimareillakin.

Juuso Rantanen ehtii istua pilvisenä päivänä laiturillakin. Kuva: YLE / Mari Siltanen

Ahveniston rannalla Hämeenlinnassa voi olla tuhatkin uimaria päivässä, jos on aurinkoista. Pilvisenä ja sateisena päivänä uimarit saa laskettua sormilla ja varpailla.

Rantavalvoja Juuso Rantanen on kokenut valvoja, jolla on kansainvälinen hengenpelastajan tutkintokin, mutta elvytystaidoille ei tänä kesä onneksi ole ollut käyttöä.

- Ei ole hirveitä vaaratilanteita ollut. Jotain muksut vähän riehuvat, niin siitä menee sanomaan.

Juuso keskittyykin katsomaan tarkemmin kaukana uivaa väkeä. Rantavedessä leikkii suurimmaksi osaksi lapsia, joilla on jalat koko ajan pohjassa. Pienten lasten vanhemmat saavatkin valvojalta kiitosta.

- Kyllä ainakin nuo nuoremmat pidetään hyvin. Siitä voi laittaa kiitostakin, että vanhemmat katsovat tosi hyvin lasten perään. Se on just yksi syy, että voin katsoa tuonne pidemmälle.

Isommat lapset saattavat keskittyä enemmän riehumiseen ja hyppimiseen, mutta hekin tottelevat, kun sanoo asiallisesti mutta jämäkästi.

Muutakin kuin kansalaisluottamusta

Rantapäivään kuuluu usein myös olut tai siiderikin. Varsinkin viikonloppuisin mukana on pari olutta, mutta uhkarohkeita uimareissuja ei Joonas ole nähnyt. Enemmän keskitytään lentopallon pelaamiseen.

- Annan olla tässä, vaikka sanomista voi tulla. Ihmisillä on vapaus olla, kunhan siivoaa omat jälkensä ja pitää järjen päässä.

Uimasta ei ole tarvinnut ketään humalatilan takia estää, mutta muutamia liian humalaisia on pitänyt käännyttää rannalta pois.

Joka päivä Juuso kiertää rannat tarkistaakseen onko yöltä jäänyt vaatekasaa, jonka omistaja olisi jäänyt uimareissulleen. Vastuu tuntuu.

- Koko ajan kummittelee takaraivossa, että on ihmisen hengestä vastuussa. Se pitää vaan tehdä selväksi, että jos parhaansa tekee, niin sen pitää riittää.