Hyppää sisältöön

Maaseudulle elämän laatua EU-varoin

EU on tuonut elämään laatua Pirkanmaan ja Satakunnan rajaseuduille. Näin uskotaan ainakin Joutsenten reitti -nimisessä alueellisessa kehittämisyhdistyksessä, joka toimii Hämeenkyrössä ja kolmessa muussa maaseutukunnassa.

Hämeenkyrön talviuimareiden sauna. Kuva: YLE / Katja Salminen

Maaseudun kehittämiseen on hellinnyt alueelle jo yli kolme miljoonaa euroa julkista rahaa EU:lta, valtiolta ja kunnilta.

Löyly maistuu avantouinnin ystäville kesäkuumallakin - varsinkin kun osan ilosta maksaa EU. Manner-Suomen maaseutuohjelmasta heltisi Hämeenkyrön talviuimareille reilu kolmannes uusien tilojen rakennuskuluista, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Risto Toiviainen.

- Ilman EU-tukea emme olisi saaneet tätä saunakeskusta valmiiksi ainakaan tällä aikataululla millä se nyt tehtiin.

Oman saunan myötä avantouimareista on muodostunut Hämeenkyröön tiivis yhteisö, jonka aktiivisuutta kelpaa esitellä Joutsenten reitin mallihankkeena. Kymmenen vuotta toiminut aluekehittämisyhdistys haluaa tuoda yhteisöllisyyttä ja elämän laatua maaseudulle.

Byrokratiaan halutaan helpotusta

Pienistä kymppitonnien EU-hankkeista on muodostunut paikallisesti iso puro, mutta työtavoissa on edelleen parantamisen varaa, sanoo alusta asti Joutsenten reitin toiminnassa mukana ollut opetusneuvos Kauno Perkiömäki.

- Tämä byrokratia pelottaa ja pitäisi löytää asiantuntijoita, jotka hoitavat pienten kylätoimikuntien ja yhdistysten byrokratian, eli erikoistumista tarvittaisiin.

Vapaa-ajan aktiviteetit tuovat toki laatua maaseutuelämään, mutta se todellinen elo syntyy työpaikkojen myötä. Yhä useampi aluekehitysryhmien rahoituspäätös koskeekin yritystoimintaa. Tukea on saanut myös hämeenkyröläinen sisustus- ja muotoilualan yrittäjä Susanne Hamari.

- Minä hain uuden tuotemerkin tunnettavuuden lisäämiseen tai lanseeraamiseen. Se meni aika nopeasti sitten kun päätös oli tehty, että tämmöistä haetaan. Ei minun mielestäni ole ollut ainakaan toistaiseksi hirveän byrokraattista.

Kehittämisyhdistysten kautta jaetaan miljoonia

Joutsenten reitti ry on yksi maamme 55 alueellisesta kehittämisyhdistyksestä, joka toimii Huittisissa, Hämeenkyrössä, Punkalaitumella ja Sastamalassa. Se on saanut nimensä toimialueen runsaista vesistöistä, joita seuraillen kansallislintumme laulujoutsenet muuttavat.

Pirkanmaalla on kaikkiaan viisi toimintaryhmää, joiden puoltamiin hankkeisiin Pirkanmaan TE-keskus on tehnyt myönteisiä rahoituspäätöksiä noin 1,2 miljoonan euron edestä vuonna 2007 alkaneella ohjelmakaudella.

Koko toiminta-aikanaan yhdistys on myöntänyt hankkeisiin kaikkiaan yli kolme miljoonaa euroa julkista rahaa. Hankkeisiin haalitaan usein myös yksityistä rahoitusta.