Kukkolankosken perinteet houkuttelevat turisteja

Tornion Kukkolankosken markkinointi matkailukohteena on tuottanut tulosta. Jokeen liittyvien ohjelmapalvelujen kysyntä on aiempaa suurempaa ja kiinnostus kalastusperinteitä kohtaan on suurta. Kukkolankosken laajempi matkailullinen kehittäminen on kuitenkin yhä suvantovaiheessa.

Kukkola, Tornio
lippomies, kukkolankoski, siian lippoaminenYLE / Laura Holappa

Kukkolankosken matkailun kehittämisestä on puhuttu vuosia, mutta näkyviä muutoksia ei ole juuri saatu aikaan. Nyt on kuitenkin yhdessä tavoitteessa edistytty ja kosken ympäristöön on löydetty sellaisia ohjelmapalveluja, jotka sopivat juuri Kukkolan perinnemaisemiin ja kiinnostavat turisteja.

Koskenlasku on yksi houkutin, mutta vielä enemmän kiinnostaa kokeneiden lippoajien vetämät opastuskierrokset lippoperinteistä ja varrassiiasta.

- Siinä pystytään puolentoista tunnin aikana näkemään, miten lipottu siika kypsyy silmien edessä ja loppuvaiheessa toteamaan miltä se maistuu. Lämmin siika syödään ohjelman päätteeksi, kuvailee yrittäjä Risto Kantola Pohjolan safareista.

Varrassiika Kukkolan ykköstuote

Tänä kesänä ohjelmapalvelujen kysyntä on kasvanut aiemmista vuosista, Kantola kertoo. Toisaalta tarjontaakin on nyt enemmän kuin ennen.

- Tänä kesänä on hyvin ollut liikkeellä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kalastuksesta. Tornionjoen kalastuksesta yleensäkin on kiinnostusta yhä enemmän.

Esimerkiksi lohennousu mahdollistaisi yrittäjälle monia toimintoja.

- Se on kuitenkin itselleni ollut yllätys, että varrassiika tuotteena on edelleenkin ykkönen Kukkolassa, Kantola toteaa.

Haasteena saada turistit viipymään

Yrittäjät, siikayhtymä ja kyläyhdistys vievät yhdessä eteenpäin Kukkolankosken matkailun kehittämistä. Alueella vierailevat lukuisat turistit pitäisi saada viipymään alueella kauemmin.

Majoitustiloja pitäisi saada lisää, mutta niiden rakentaminen ei juuri nyt etene, sillä esimerkiksi kaavoitusasiat ovat kesken.

- Tottakai näitä kehitysasioita työstää koko ajan takaraivossa, mutta jossain vaiheessa ei vain pysty tekemään mitään. Kyllä asiat silti etenevät, Risto Kantola vakuuttaa.

Kantola kiittelee Kukkolankosken yrittäjien keskinäistä yhteistyötä molemmin puolin rajaa.

- Uskon, että sieltä löytyy tulevaisuudessakin meidän vahvuutemme, jolla mennään eteenpäin, hän tiivistää.

Lähteet: YLE Perämeri