1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Planeetat ja kuu (Aurinkokunta)

Marsin valloitus tähtitieteen harrastajan toivelistalla

Heinäkuussa 1969 nuori tähtitieteen harrastaja Juhana Kerttula tähyili taivaalle kiinnostuneena. Kuun valloitus ei kuitenkaan tullut yllätyksenä, koska hanketta oli seurattu tarkasti alan lehdissä. Nastolalaisella riittää edelleen intoa tähtitieteen tutkimiseen: Kerttulan mielestä kuuhun pitäisi rakentaa pysyvät asemat ja ihminen pitäisi saada Marsiin.

Nastolalainen Juhana Kerttula seurasi 40 vuotta sitten kuun valloitusta. Kuva: YLE / Juha-Pekka Huotari

Nastolalainen Juhana Kerttula aloitti tähtitiede-harrastuksensa noin 15-vuotiaana. Väillä harrastaminen jäi vähemmälle, mutta sittemmin on taas aikaa ja intoa tähtitieteen tutkimiseen riittänyt, ihan tähän päivään asti.

40 vuotta sitten Juhana Kerttula asui Vääksyssä ja muistaa hyvin historiallisen hetken, jolloin Neil Armstrong ensimmäisenä ihmisenä astui kuun pinnalle.

- Olin kesäloma ja koska kuukävely tapahtui vasta aamuyöllä Suomen ajassa, niin lähdin siksi päiväksi vielä veneellä kalastamaan. Sitä en muista sainko kaloja, mutta sen muistan, että katselin kiikarilla kuuta ja katselin, mikä oli kuun vaihe. Se oli puolenkuun ja täydenkuun välillä. Kiikarilla näkyi myös kuun merialue, johon laskeutumisen piti tapahtua, Kerttula kuvaa.

Äiti tuomitsi jyrkästi

Kuuhun laskeutumista Kerttula seurasi televisosta. Hän ei ollut edes kovin innostunut, koska oli asian tiedostanut jo vuosia aikaisemmin. Tähtitieteen lehdissä oli tarkkaan kerrottu, millä tavalla lento eteni, joten se oli hänestä hyvin luonnollinen tapahtuma.

- Joillakin ihmisillä oli hyvin jyrkkiä mielipiteitä. Mm. äitini sanoi, että se on kyllä ihmiskunnan loppu, jos ihminen tunkee itsensä kuuhun. Se ei ole tarkoitettu ihmistä varten.

Neil Armstrong totesi kuun pinnalle astuessaan ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”. Kerttula on samaa mieltä. Ensimmäinen kuukävely poiki lisää kuulentoja. Niitä tehtiin useita muutaman vuoden sisällä, minkä seuraamista helpotti nopeasti kehittyvä tiedonvälitystekniikka. Kuusta välitetty televisiokuva parani koko ajan, kun linkit saatiin tehostettua.

"Kuuhun pitäisi saada pysyvät asemat"

Kerttula muistuttaa, että tieto kuukävelystä välittyi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin Australian kautta.

- Kuu ei ollut Amerikan puolella, joten kuusta lähetettiin tieto ensi Australiaan, josta tv-kuva sitten välitettiin eteenpäin.

Kerttulan mielestä kuuhun pitää ehdottomasti rakentaa pysyvät asemat ja ihminen Marsiin, koska juuri tämä kehittää teknologiaa eteenpäin. Nasan organisaatio oli valtava jo tuolloin ja vielä 70-luvun alkuun, jolloin sitä alettiin purkaa.

Kerttula vieraili itsekin Nasan keskuksessa Marylandissa USA:ssa vuonna 1971, jolloin valmisteltiin jo seuraavaa kuulentoa.

Alan harrastajana hän seuraa asiaa vähintään yhtä innostuneesta kuin 40 vuotta sitten toivoen, että kehitystä viedään eteenpäin.