1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylämaat

Ylämaan metsissä ammuu Appu Vappu ja Ananas

Ylämaalaiselle Timperin tilalle on hankittu kasvatettavaksi neljä skotlantilaista lehmää. Assi, Ananas, Alma Auringonkukka ja Appu Vappu laiduntavat tilan metsissä ja niityillä, joista omistajat Brita Timperi ja Maita Kallio kutsuvat ne iltaisin kotiin.

Brita Timperi kutsuu karjaa

Skotlannista kotoisin olevat Highland Cattle-rotuiset lehmät sopivat Ylämaalle erinomaisesti nimensäkin puolesta. Ylämaat (engl. The Highlands) on yhteinen nimitys Skotlannin pohjoisille alueille, josta rotu on kotoisin. Monet Skotlannin symbolit kuten klaanit, tartaanikankaat, säkkipillit ja viski liitetään juuri Skotlannin Ylämaihin.

Suomen ja Etelä-Karjalan Ylämaa tunnetaan säkkipillien sijaan spektroliitistä, mutta skottilehmät sopivat jalokivien seuraan erinomaisesti. Koska rotu on paksuturkkinen, suurisarvinen ja paksunahkainen, paikalliset pakkaset eivät niihin pure. Ruoaksikin niille kelpaa se mitä luonnosta löytävät.

Emäntä Brita Timperin mukaan Assi, Ananas, Alma Auringonkukka ja Appu Vappu saapuivat tilalle noin vuosi sitten. Ensi kesäksi skottineidot saavat seurakseen sonnin, ja toiveena on karjalauman kasvattaminen.