Hyppää sisältöön

Näin keität rapuja!

Ravut ja rapujuhlat ovat lähes oma taiteenlajinsa, johon on vihkiydyttävä huolellisesti. Tapasimme ravintoloitsija Saku Railion, joka neuvoi mitä pitää tietää, kun lähtee rapujuhliin. Railio myös kertoi Pohjanmaan Radion kuulijoille, miten ravut oikeaoppisesti keitetään.

Ravintoloitsija Saku Railio ravintola Hemmeristä toivoo rapujuhlakulttuurin leviävän entistä laajemmalle. Kuva: YLE Pohjanmaa

Ravustuskausi alkaa tänään ja se tietää sitä, että rapujuhlat kruunaavat monen loppukesän. Ravut ovat hintava herkkuruoka, jonka syömiseen liittyy ennen kaikkea sosiaalisuus ja hauska yhdessäolo. Liikaa ei kannata kuitenkaan jännittää rapujuhlille osallistumista.

- Mielestäni rapujuhlilla tärkeintä on, että tykkää ravuista, koska kyseessä on aika arvokas ruoka. Yleensä porukassa on aina mukana joku, joka on aikaisemminkin ollut rapujen kanssa tekemisissä ja voi sitten neuvoa muita rapujen syönnissä, rohkaisee ravintoloitsija Saku Railio ravintola Hemmeristä.

Rapuja on hyvin saatavilla, sillä esimerkiksi kauppojen pakastealtaista voi ostaa ulkomaisia pakasterapuja. Niillä voi Railion mukaan harjoitella rapujen syömistä ja päästä tunnelmaan.

- Mutta ulkomaisten pakasterapujen maku ei ole lähelläkään sitä, mitä kotimaisten järvi- ja täplärapujen, Railio muistuttaa.

Ravut keitetään elävänä, sillä heti kuoltuaan äyriäisiin ja nilviäisiin alkaa muodostua ruokamyrkytysbakteereja.

- Vaikka ravut olisivat maksaneet paljonkin, niin jos yksilö on kuollut, sen paikka on roskiksessa. Kuolleita rapuja ei saa keittää, painottaa ravintoloitsija.

- Eläviä rapuja pitää käsitellä eläintä kunnioittavasti ja niin, että ne kuolevat mahdollisimman nopeasti keitettäessä. Siksi keitinveden pitää olla todella kiehuvaa, Railio opastaa.

Keittämisen jälkeen ravut jäähdytetään nopeasti ja annetaan maustua keitinvedessä mielellään yön yli.

Rapujen keitto-ohje:

50 kappaletta rapuja

6 litraa vettä

240 grammaa merisuolaa

1-2 palaa sokeria

2 isoa nippua kruunutilliä

Ravut huuhdellaan hyvin kylmällä vedellä. Varmistetaan, että keitinvesi kiehuu. Keitinveteen lisätään suola, sokeri ja iso nippu tilliä. Ravut lisätään mielellään yksi kerrallaan pää edellä keitinveteen, kerrallaan keitetään noin kymmenen rapua. Viimeisen ravun lisäämisen jälkeen keitetään noin 10 minuttia. Keitinveden pintaan nousevaa vaahtoa kuoritaan välillä pois.

Kun ravut on keitetty, kattila otetaan pois levyltä ja sekä liemi että ravut jäähdytetään mahdollisimman nopeasti esimerkiksi jääpalojen avulla. Tilli otetaan pois keitinvedestä ja tilalle lisätään runsaasti uutta tilliä. Jäähtyneet ravut laitetaan uudelleen jäähtyneeseen keitinliemeen ja annetaan maustua jääkaapissa noin 12 tuntia, esimerkiksi yön yli.

Ravut tarjoillaan paahtoleivän, tillisilpun ja majoneesin tai creme fraichen kera. Juomaksi kuivaa ja hapokasta valkoviiniä.

.
.