Huonot käsikirjoitukset kustantajien riesana

Kymmenen vuotta sitten Kustavissa käynnistynyt Volter Kilpi -kirjallisuusviikko on pureutunut muun muassa kustantajan työhön. Lama ei ole laimentanut suomalaisten lukuintoa, mutta runsas käsikirjoitusten tulva on laskenyt tekstien tasoa.

Volter Kilpi
Volter Kilpi -viikolla on ohjelmaa lapsille. Volter Kilpikonna on hukannut kirjeensä ja lapset auttavat sen etsinnässä Kustavin savipajan maastossa.YLE / Kimmo Gustafsson

Kustavin Tuulentuvalla WSOY:n Johnny Knigan kustantamon toimituspäällikkö Timo Ernamo kertoi, että liki 99 prosenttia kaikista tarjotuista käsikirjoituksista menee suoraan roskikseen.

Hylkäysprosentti on ollut kova enenkin, mutta nyt kehnoja kirjoituksia tulee paljon, lisää Ernamo. Kustantajan velvollisuus on kohdella käsikirjoituksia kovalla kädellä, jotta kirjallisuuden taso säilyisi.

Kaunokirjallisuudessa joka kolmas kirja tuottaa voittoa. Onneksi kauppa käy, eikä lama hillitse ostohimoa, sanoo Ernamo.

Tietokirjallisuudessa tilanne on toinen. Netti ja lama ovat syöneet Editan kustannuspäällikön Sanna-Mari Hovin mukaan kauppaa merkittävästi.

Nyt tietokirjallisuudessa pitää keskittyä siihen, mikä toimii kirjana. Esimerkiksi hyvin taustoitettu historia passaa paremmin kirjaan kuin nettiin, pohtii Hovi.

Volter Kilpi -tapahtuma piteni tänä vuonna kymmenpäiväiseksi. Ensimmäisen kerran tapahtumaa vietettiin kymmenen vuotta sitten.

Lähteet: YLE Turku