Ilmastonmuutos kasvattaa hyttysten määrää

Ilmaston lämpeneminen kasvattaa hyönteislajien määrää pohjoisessa. Esimerkiksi hyttysten määrä saattaa kasvaa myös Suomessa. Ruotsissa tuhotaan tänä kesänä hyttysiä kovin ottein. Tuhoamisella voi olla arvaamattomia vaikutuksia, sillä myös hyttysillä on tärkeä osa ekosysteemissä.

luonto
Hyttysiä kädellä
YLE

Keski-Ruotsissa paloivat päreet hyttysten suhteen tänä kesänä. Hyttysiä oli poikkeuksellisen paljon, joten niitä ryhdyttiin hävittämään jopa luonnonsuojelualueilta. Vaikka Keski-Ruotsin hyttystilanteen takana saattavat olla vain yksittäiset tulvat, myös ilmastonmuutos kasvattaa hyönteisten määrää. Kasvihuoneilmiö lisää sademääriä, joten hyttysmäärät saattavat kasvaa tulevaisuudessa myös Suomessa.

- Rankkasateet ja lämpeneminen ovat yhdistelmä, joka tulee luultavasti lisäämään näitä ongelmia jatkossa, toteaa osastonjohtaja Esa Nikunen Suomen Ympäristökeskuksesta.

Ilmastonmuutos heijastuu hyönteiskantoihin nopeasti. Monet lajit leviävät yhä ylemmäs pohjoiseen. Myös Suomessa ilmaston lämpeneminen on lisännyt uusien hyönteislajien määrää. Uusia lajeja saapuu Suomeen naapurimaista, mutta myös kaukaa aina Uralin vuorten takaa asti. Monet uusista tulokkaista ovat tulleet Suomeen jäädäkseen.

- Hyönteiset ovat nopeita sopeutujia, koska niiden lajimäärät ovat suuria ja ne lisääntyvät vauhdikkaasti. Siksi hyönteiskannat ovat ensimmäisiä, joissa muutokset ilmastossa näkyvät.

Ilmastonmuutoksen negatiiviseksi vaikutukseksi mainitaan usein uusien tuhohyönteisten leviäminen.

Tuhohyönteisten määrä saattaa kasvaa myös Suomessa. Monessa maassa uudet tuhohyönteiset ovat jo ehtineet aiheuttaa suuria taloudellisia menetyksiä.

Hyttysillä on tärkeitä tehtäviä

Ruotsalaisten päätös tuhota hyttysiä on Nikusen mielestä erikoinen. Rajuilla otteilla on riskinsä. Nikusen mukaan samalla tuhoutuu muitakin lajeja.

- Se kuulostaa aika rajulta ja poikkeukselliselta. Myrkytetään helikopterista käsin hyttysten lisääntymispaikkoja. Tosin, myös tilanne siellä on muodostunut epätavalliseksi.

Epämiellyttäviä hyönteisiä ja suoranaisia tuhohyönteisiä tuhotaan kemikaalien lisäksi myös biologisesti. Biologisina tuhoaineina käytetään hormoneita, bakteereita ja viruksia. Ruotsissa hyttysjahtiin lähdetään bakteereista koostuvilla tuhoaineilla. Biologiset tuhoaineet voivat olla jopa tuhoavampia kuin kemikaalit. Useimmiten luonto on kuitenkin ehtinyt kehittää hajotusmekanismeja biologisten aineiden varalle.

- Eniten käytetään kemikaaleja, jotka tuhoavat hyönteisiä laaja-alaisimmin. Virukset ovat näistä täsmällisin, niillä pystytään tappamaan tiettyä lajia. Niitä käytetään kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi bakteereja, kertoo Nikunen.

Vaikka hyttyset saattavatkin risoa, on niillä oma tärkeä roolinsa.

- Ne ovat tärkeitä monen luonnon toiminnon kannalta. Hyttysillä on tärkeä rooli ekosysteemissä. Ne ovat toukkina ruokaa useille kalalajeille, osallistuvat aineiden hajottamiseen ja kiertokulkuun, Nikunen kuvailee.

Myös moni hyönteisiä syövä lintulaji suuntaa kesällä pohjoiseen osaksi juuri hyttysapajien perässä.

Lähteet: YLE Uutiset