1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiinalaiset boikotoivat filmifestivaalia uiguurikiistassa

Kiinalaiset ohjaajat ovat vetäneet työnsä pois Australian suurimmilta elokuvajuhlilta. Kiina tuohtui festivaalin ohjelmaan kuuluneesta uiguuridokumentista.

Yhdysvaltain kongressin edustaja William Delahunt (oik.) kuuntelee uiguuriaktivisti Rebiya Kadeerin puhetta tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 10. heinäkuuta. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Melbournen kansainvälisillä elokuvajuhlilla piti esittää kaksi kiinalaista ohjausta. Festivaalijohtajan mukaan ohjaajat jättäytyivät pois, kun johtaja oli sivuuttanut Pekingin painostusyritykset uiguuridokumentin esityksen perumiseksi.

Filmifestivaalin ohjelmistossa on australialaisen Jeff Danielsin dokumentti Ten Conditions of Love uiguurijohtaja Rebiya Kadeerista. Uiguurijohtajaa syytetään Länsi-Kiinassa lietsonnasta viimeaikaisiin väkivaltaisuuksiin, joissa on kuollut melkein 200 ihmistä.

Myös Australian viranomaiset ovat kommentoineet poliittiseksi selkkaukseksi mutkistunutta filmikiistaa. Victorian osavaltio linjaa, etteivät poliittiset mielipiteet voi sanella mitä elokuvia ihmiset saavat tai eivät saa nähdä.

Mediamylläkkä on herättänyt mielenkiinnon uiguuridokumenttia kohtaan siinä määrin, että sille järjestettiin festivaalilla ylimääräinen näytös.

Rebiya Kadeer istui Kiinassa kuusi vuotta poliittisena vankina ja pakeni Yhdysvaltoihin vapauduttuaan 2005.