Hyppää sisältöön

Raskaana olevien tulisi välttää inkiväärivalmisteita

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa raskaana olevia inkiväärivalmisteiden käytöstä. Eviran teettämän arvioinnin mukaan osa inkiväärin kemiallisista aineosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle.

Kuva: Arja Lento / YLE

Tieteellistä tietoa inkiväärin käytöstä raskauden aikana on varsin vähän, ja tutkimusten tulokset ovat osittain ristiriitaisia.

Joidenkin inkiväärin kemiallisten ainesosien on kuitenkin todettu aiheuttavan muun muassa solukuolemaa. Näin ollen inkiväärivalmisteiden käyttöä samoin kuin inkivääriteen runsasta tai pitkäaikaista käyttöä olisi raskauden aikana syytä välttää.

Evira edellyttää nyt yrityksiltä varoitusmerkintää inkiväärivalmisteisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin juomajauheisiin. Yritysten tulee varoittaa odottavia äitejä pakkausmerkintöihin tehtävällä erillisellä merkinnällä ”Ei suositella raskaana oleville”.

Varoitusmerkinnän myötä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä, inkivääriteetä tai sitä vastaavia juomajauheita ei voida mainostaa tai markkinoida odottaville äideille.