Luontokuvaajan on oltava kärsivällinen, hiljainen ja nopea

Luontokuvaaja on tottunut aikaisiin aamuihin ja myöhäisiin öihin. Välillä luonto yllättää hienoilla hetkillä kunhan vaan jaksaa odottaa.

luontokuvaus
Hannu Mänty kyttää kanahaukkoja
YLE Pohjanmaa

Luontokuvaajan on tunnettava luonnon lait. Esimerkiksi pesimisrauhaa on kunnioitettava, ettei emo hylkää poikasiaan. Enimmäkseen kuvaaja istuukin hiljakseen vaikka metsän suojissa kuvausteltassa ja odottaa. Harrastus on kuvasuhetkellä yksinäistä ja äänetöntä, sillä kuvaaja yrittää olla luonnossa mahdollisimman huomaamattomana.

Hannu Mänty on harrastanut luontokuvaamista nyt nelisen vuotta. Itse hän puhuu hurahtamisesta ja jaksaa viettää tuntikausia kuvaspaikalla. Luontokuvaajan huippuhetkiä ovat ne, kun on pitkään valmistellut tiettyä kuvausta ja se onnistuu. Varsinaista unelmakohdetta ei Männyllä ole, mutta parhaillaan hän kyttää kameran kanssa mm. kanahaukkojen ja lepakoiden touhuja.

Lakeuden luontokuvaajien joukkoon mahtuu vielä monta valokuvauksesta kiinnostunutta. Luontokuvaharrastuksen voi aloittaa vaikka ihan peruskameralla eikä heti tarvitse ostaa kalleinta ja parasta mahdollista kameraa. Mänty suosii digikameraa, sillä siitä näkee heti onnistumiset ja epäonnistumiset. Filmiä käytettäessä satojen, jopa yli tuhannen kuvan sarjan teettäminen tulee kalliiksi - varsinkin jos mukana on monta hutia.